Hanyatt esik, ha megtudja, mennyi idő alatt lehet eladni egy Suzukit itthon

Swift
Vágólapra másolva!
Dízelből az Audi A4-et, benzinesből a Ford Focust keresik a legtöbben, de a márkák közül a Suzukit lehet a leghamarabb eladni.
Vágólapra másolva!
A Ford Focus második nemzedéke Forrás: Ford

Havi szinten csaknem 2 millió ember keresi fel a legnagyobb magyar használtautós oldalt, a Használtautó.hu-t, az Autópiaci Trendek adatbázis az ő keresési szokásaikat összesíti. Nemrégiben az idei első negyedéves adatok is belekerültek, így látható, hogy 2019-ben mely modellekre keresnek a legtöbben, akár motortípus szerint is.

A Ford Focus a legnépszerűbb

A keresések alapján

a legtöbb vevő benzines autót szeretne,

ezek közül pedig a Ford Focus a kedvenc. Az első negyedévben 1 509 819 keresés irányult erre a modellre, ebből 717 331 esetben benzines, 184 924 keresésnél dízel verziót áhítottak a potenciális vásárlók.

Forrás: Audi

A dízelek közül a legtöbben Audi A4-re keresnek,

majd az Audi A6 és a Volkswagen Passat következik. Az A4 összesítettben is második, de a statisztika jól mutatja, ez a modell még mindig TDI motorral a népszerűbb, továbbá meg kell jegyezni, többen keresnek rá üzemanyag-preferencia nélkül, mint annak szűkítésével.

A Toyota Auris hibridként is keresett Fotó: Kátai Artúr

Modellenként változó, hogy mennyire tartják fontosnak a motorfajtát a vásárlók. Vannak persze olyan modellek is, amelyek esetén eleve meghatározott, hogy az milyen hajtásmódú, mint például az elektromos Nissan Leaf, vagy a hibrid Toyota Prius.

Logikusan inkább olyan modelleknél szűrnek hajtásmód szerint hibridre, amiből van egyéb is, így látszódhat a piac legnépszerűbb hibridjének a Toyota Auris. Az alternatív hajtásmódú modellek keresési listáját egyébként nem meglepő módon a Toyota uralja.

Forrás: Hasznaltauto.hu

Bő két hét kell egy Suzukinak

Az adatbázis segítségével márkánkénti és modellenkénti bontásban elemezhetők a forgási sebességek, vagyis az, hogy egy-egy modell mennyi idő alatt talál gazdát. Annak ellenére, hogy a Focus a legkeresettebb típus,

a Ford márkájú autók általában 23 nap után találnak csak új gazdát, míg a Suzukik már egy héttel hamarabb, már 16 nap után.

Persze nem csak ez a különbség köztük, az idei első negyedévben hirdetett Fordok átlagosan 12 évesek és 1 623 779 forint átlagárúak voltak, a Suzukik jellemzően 15,6 évesek, 921 486 forintosak.

Forrás: Suzuki

A keresési szokásokból kiolvasható, hogy a legtöbb érdeklődő megadja, hogy mely márka milyen modelljét keresi, évjárat és üzemanyagfajta, valamint maximalizált ár alapján is szűkíti keresését. Egy tavaly novemberi adat szerint

a legtöbb vásárló kétmillió forintig keres használt autót.

A kínálat ezt kiszolgálja, a hirdetési átlagárak épp kétmillió forint alattiak, de a szélsőértékek igen jelentős szórást mutatnak.