Meghökkentő fejlemény, egy métert nőtt Magyarország legmagasabb pontja

2019.04.23. 12:18

A megszokottnál egy méterrel magasabbra, 1015 méterre nyúlik a tengerszint fölé Magyarország legmagasabb pontja, a Kékes.

Furcsa építménnyel találkozhatnak azok, akik mostanában felkeresik Magyarország legmagasabb pontját, a Kékest. Az iskolai földrajzkönyvekből mindenki által 1014 méteresnek ismert hegycsúcson ugyanis egy nagyméretű kövekből készült installáció látható, amelynek a tetejére egy, a megszokott magassági jelzésre megszólalásig hasonlító, nemzeti színekre festett sziklát állítottak. Csakhogy ez a csúcs egy méterrel magasabb az eredetinél.

Az 1015 méteres építmény ötletének történeti előzményei vannak, hiszen sokáig ezt az értéket tekintették hivatalosnak a földrajztudósok, és csak 1953 óta „alacsonyabb" egy méterrel a Kékes, amikor Magyarországon is a Balti-tenger szintjétől kezdték számítani a tengerszint feletti magasságot az Adriai-tenger helyett.

A régi magassági pont ideiglenes visszaállítása kiváló alkalmat teremtett arra is, hogy teszteljék a Nissan Navara N-Guard járművek teherbírását, hiszen az építményhez több tonna követ kellett a helyszínre szállítani egy közeli kőfejtőből. Végül egyetlen nap alatt sikerült teljesíteni a feladatot.

A különleges installáció május elejéig látható a Kékesen.