Nagyon pórul járhat, aki használt autót vesz itthon - így kerülheti el!

Vágólapra másolva!
Tavaly 103 ezer ingóságot rögzítettek a Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) által vezetett hitelbiztosítéki nyilvántartásban, így már majdnem félmillió, többségében gépjárművekhez köthető bejegyzés szerepel.
Vágólapra másolva!

Az idén januártól elérhető Jármű szolgáltatási platform mellett a MOKK által működtetett

hitelbiztosítéki nyilvántartás (hbny) a legfontosabb adatbázis,

amelyet mindenképp érdemes megnézni használt autó vagy más nagy értékű vagyontárgy megvásárlása előtt - írta a Napi.hu.

A 2014-ben létrehozott, és azóta folyamatosan bővülő nyilvántartásban 2018 végén az egy évvel korábbinál 23 százalékkal több, 445 ezer bejegyzés szerepelt.

Ennek 79 százaléka - többnyire lízinggel érintett - gépjármű

- adta hírül a kamara.

A Polgári törvénykönyv (Ptk.) alapján létrehozott hitelbiztosítéki nyilvántartás a bejegyzett ingósággal kapcsolatban azt tartalmazza, hogy az adott tárgyon (vagy jogon, követelésen) fennáll-e valakinek a zálogjoga, illetve érinti-e lízing, tulajdonjog-fenntartással történő eladás vagy faktorálás.

Ide tartozik például egy részletre vásárolt személyautó is, amellyel kapcsolatban az eladó a vételár kifizetéséig tulajdonjog-fenntartással él. Ennek biztosítékaként jegyzik be a nyilatkozatot a nyilvántartásba, amelyhez mindkét félnek - az eladónak és a vevőnek - egyaránt be kell regisztrálnia a rendszerbe, illetve a jogosultnak úgynevezett hitelbiztosítéki nyilatkozatot is kell tennie. Mivel az adásvételi szerződés feltétele a nyilvántartásba vétel, a vásárló addig nem fogja megkapni a vagyontárgyat, míg be nem regisztrált a rendszerbe. E regisztrációt a közjegyzőnél lehet megtenni.

A hitelbiztosítéki nyilvántartás használatának az ingóságok vásárlása estén ugyanolyan automatizmussá kellene válnia, mint egy ingatlan vásárlásánál a tulajdoni lap lekérésének.

Ha a vevő a vásárlás előtt nem néz bele a rendszerbe, és terhelten vásárol meg egy vagyontárgyat, azt a bírósági végrehajtó a korábbi tulajdonos tartozása fejében akár le is foglalhatja és elárverezheti, ami ellen már semmit sem lehet tenni.

A vevő nem hivatkozhat jóhiszeműségre, hiszen ha megnézte volna a hitelbiztosítéki nyilvántartást, tudomást szerezhetett volna arról, hogy a vagyontárgy nincs a vele szerződő fél tulajdonában, vagy hogy harmadik személy olyan joga terheli, amely hátrányosan érinti az ő jogszerzését - mondta Tóth Ádám, a MOKK elnöke.

A nyilvántartásba való betekintés bárki számára az interneten, ingyenesen elérhető itt.