Megérkezett a Tesla negyedik autója, ez jelentheti az áttörést a márkának

Tesla Model Y
Vágólapra másolva!
A Tesla hivatalosan is bemutatta a 2020-ban érkező Model Y szabadidő-autót, amelyet akár hét üléssel is meg lehet majd venni. A Model 3-ra épülő Model Y egy BMW X3 méretű szabadidő-autó.
Vágólapra másolva!
A teljesítmény titkos, de a 3,5 másodperces gyorsulásból ítélve nem lehet kevés Forrás: Tesla

A Tesla negyedik nagy sorozatban készülő típusát Los Angelesben mutatta be a cég alapítója, Elon Musk. A Tesla formanyelvébe tökéletesen illeszkedő Model Y a Model X hátsó szárnyas ajtóit ugyan nem kapta meg, de

lehet hozzá nagy üvegtetőt és akár hét ülést is rendelni.

Ahogy várható volt, az újdonság a Model 3 technikájára épül, az alkatrészek háromnegyede megegyezik a két típusban.

Nagyon hasonlít a Model X-re, de nincs szárnyas ajtaja Forrás: Tesla

Musk szerint a Model Y

a szabadidő-autók praktikumát a sportautók dinamikájával ötvözi,

amit az alacsony tömegközépponttal (a padlóban van az akkumulátor) és légellenállással (0,23 az alaktényező), valamint az erős villanymotorokkal értek el.

A légellenállási együttható mindössze 0,23 Forrás: Tesla

Ahogy a Model 3 esetében, ebből is először a drágább változatok lesznek kaphatóak, Észak-Amerikában 2020 őszétől, Európában várhatóan 2022-től.

A Long Range kivitel hatótávolsága 483 km,

a végsebessége 210 km/óra, a gyorsulása 0-97 km/órára 5,5 másodperc, az ára pedig Amerikában 45 ezer dollár (13 millió Ft) lesz.

A kétmotoros, összkerékhajtású Dual Motor verzió ára 51 ezer dollár (14,15 m Ft), ennek a hatótávja „csak" 450 km, azonban a végsebessége már 217 km/óra, a gyorsulása pedig csak 4,8 másodperc 0-97 km/órára.

A belső tér olyan, mint a Model 3-ban Forrás: Tesla

A legerősebb és leggyorsabb Performace kivitel hatótávja szintén 450 km, a végsebesség 241 km/óra,

a gyorsulása mindössze 3,5 másodperc 0-97 km/órára.

Nem véletlen, hogy ez a legdrágább a 60 ezer dolláros (16,6 m Ft) alapárával. Fél évvel ezek után, 2021 tavaszától lesz elérhető a Standard Range nevű, 39 ezer dollárba (10,8 m Ft) kerülő alapváltozat, de ez is többet tud a mai villanyautók többségénél: 370 km a hatótávja, 193 km/óra a végsebessége és 5,9 másodperc a gyorsulása.

Az alkatrészek háromnegyede a Model 3-ból jön Forrás: Tesla

Természetesen a Model Y

kompatibilis a 3. generációs Supercharger villámtöltővel,

amely 250 kW teljesítményű töltésre képes, így 5 perc alatt 120 kilométerre elegendő áramot képes az akkumulátorba juttatni.

A raktér mérete lehajtott ülésekkel 1,8 köbméter Forrás: Tesla

A Model Y berendezése a Model 3-at idézi, a belső tér legfontosabb eleme a

15 col átlójú, középre beépített érintőképernyő,

ami a normál műszerfalat is helyettesíti. Természetesen az Autopilot önvezető rendszer is elérhető a kocsihoz, felár ellenében feloldja a gyártó a zárolását, és utána vezeték nélkül automatikusan frissíti, amikor az új funkciók használatát engedélyezik a hatóságok.

A sorozatgyártás jövőre kezdődik a nevadai Gigafactoryban Forrás: Tesla

Ha beindul a gyártása, jó eséllyel a Model Y lesz a legnagyobb darabszámban értékesített Tesla, mivel a szabadidő-autók az egész világon népszerűbbek a szedánoknál. Elon Musk szerint

arra is van esély, hogy a Model Y-ból több fogyjon, mint a másik három Tesla típusból együttvéve.

Bár az autóra még Amerikában is legalább másfél évet kell várni, az előértékesítés már megkezdődött, a kocsira 2500 dollár előleggel lehet rendelést feladni. A Model Y bemutatásával a Tesla már csak három, korábban bejelentett típussal maradt adós: a pickuppal, a kamionnal és az új Roadsterrel.