Könnyen rémálommá válhat egy autós kirándulás bizonyos vizsgálatok és eszközök nélkül

szórakozz, Autóval a nyárba - Hasznos tippek külföldi utazáshoz
Vágólapra másolva!
A következő ellenőrzések elvégzése akkor is fontos, ha a mindennap használt gépkocsival vágunk neki az útnak, de különösen, ha egy huzamosabb ideje pihenő családi autóval, lakóautóval tesszük ugyanezt. A családdal együtt, ismeretlen helyen körülményesebb és költségesebb lehet a hibák orvoslása, mintha azokat még otthon, időben végeztük volna el.
Vágólapra másolva!

A nyári gumik átvizsgálása során a szemmel látható sérülések mellett feltétlenül ellenőrizni kell a profilmélységet, a fékrendszer és a futómű állapotát.

A guminyomást bármelyik benzinkúton könnyedén ellenőrizhetjük, de indulás előtt érdemes figyelembe venni, mennyi csomaggal kívánunk elindulni, hiszen az átlagosnál jobban terhelt jármű esetében a megszokottnál magasabb lehet a nyomás.

A nagyobb tömeg az autó fékrendszerére is nagyobb feladatot ró, ezért javallott megfelelő állapotú fékbetétekkel, féktárcsákkal elindulni.

A folyadékszintek ellenőrzése szintén kiemelten fontos, a motorolaj és a hűtőfolyadék mellett a fékfolyadékot is érdemes megvizsgálni, szükség esetén újratölteni.

Ügyeljünk rá: az átlagosnál jobban terhelt jármű esetében a megszokottól eltérő lehet a keréknyomás! Forrás: PhotoAlto/Thierry Foulon

Az elhasznált fékfolyadék forráspontja csökken, és ami a mindennapi használatban talán nem derül ki, egy hosszabb úton már könnyen lehet, hogy bajt is okozhat: a megpakolt autó határozottan másként viselkedik.

Komoly gondot okozhat, ha egy szerpentines szakaszon szembesülünk azzal, hogy a fékhatás lecsökkent, a fékpedál felpuhult.

A hosszabb útra mindenképpen csomagoljunk egy kisebb, egyliteres kiszerelést abból a motorolajból, amit az autó specifikációja előír, ugyanis külföldön nem biztos, hogy mindenhol megkapjuk az előírtat, így egy alig pár ezer forintos befektetéssel sok fejfájástól kímélhetjük meg magunkat. Talán mondani sem kell, hogy

a hosszabb autópályás utakhoz elengedhetetlen a jó minőségű, rovaroldószerrel kevert ablaktörlő-folyadék,

érdemes betárazni egy extra üveggel indulás előtt.

Javasolt ellenőrizni továbbá, hogy az akkumulátor megfelelően működik-e, valamint a klímával rendelkező autók esetében vessük fel egy időszerű tisztítás lehetőségét. A nyaralás előtt egy filléres klímahőmérővel ellenőrizhetjük a hűtés hatásfokát, és ha úgy találjuk, nem az igazi a hűtés, még indulás előtt keressük fel a klímaszervizt.

Indulás előtt ellenőrizzük a klímaberendezés megfelelő működését! Forrás: Origo

A hosszabb utak előtt a biztonsági felszerelések ellenőrzése elengedhetetlen: gondoskodni kell elsősegélydobozról, pótizzókról, elakadásjelző háromszögről, valamint a kötelező sárga fényvisszaverő mellény(ek)ről.

Ezek után érdemes ellenőrizni a gépkocsi világítóberendezéseit, ugyanis nemcsak veszélyes kiégett izzóval közlekedni, de több országban kimondottan nehezményezik, ha valaki így vezet – kíméljük meg magunkat a szükségtelen bírságoktól!

Alapvetés, hogy a csomagokat, különösen a nehezebbeket a csomagtérbe tegyük.

Ha annak kapacitása nem elegendő, akkor a tetőcsomagtartók, tetőboxok hasznos és fontos eszközei lehetnek a nyaralásnak.

Számtalan méretben és kivitelezésben kaphatók, tetőre, hátfalra és vonóhorogra erősíthető verziók széles választékával várnak mindenkit a hazai boltok.
Ha lakókocsit, egyéb eszközt vontatunk, ellenőrizzük az elektromos csatlakozást, a fékrendszer működését! Amennyiben a legcsekélyebb kételyünk támad, mindenképpen forduljunk szakemberhez. Néhány ezer forintos kivizsgálással nemcsak súlyos büntetésektől kíméljük meg magunkat, de körültekintésünkkel akár egy balesetet is megelőzhetünk.

A biztonság kedvéért érdemes bekészíteni egy térképet Forrás: Origo

Akár tetőcsomagtartót teszünk az autóra, akár utánfutót kötünk utána, számoljunk azzal, hogy megváltozik a viselkedése!

Külföldi utazás esetén szintén fontos a megfelelő jármű- és utasbiztosítás megléte. Ezeknél figyeljünk arra, hogy területi hatályuk igazodjon úti célunkhoz. Külföldi kirándulás esetén ellenőrizzük, a célországban is biztonságban vagyunk-e, bármi történne akár velünk, akár az autónkkal.

Hasznos tanács, hiszen alapvetés, hogy ma már szinte minden telefon képes legalább méteres pontossággal elkalauzolni minket a GPS segítségével, de nem árt, ha térképet is viszünk magunkkal az útra.

A lefedettség, az adatforgalom és a műholdak is képesek arra, hogy hiányuk miatt bármikor elveszítsük a tájékozódás luxusát.

Bár az autós utazás egyik legnagyobb előnye, hogy bármikor megállhatunk vásárolni egy benzinkúton, készüljünk fel inkább minden eshetőségre! Elég egyetlen figyelmetlen sofőr, és máris órákat tölthetünk egy helyben állva vagy lassan araszolva az autópályán, ezért érdemes bepakolni némi enni- és innivalót, meleg pulcsit és/vagy egy esőkabátot – figyelmeztetnek a rutinos sofőrök.

A rovat tippje (X)

Ha fejfájást okoznak az utazás előtti karbantartással járó kiadások, akkor van már erre gyors és könnyű megoldás, a Provident útravaló kölcsön!