Leszokott a gázolajról, és végre a szürkeségről is - Toyota RAV4 Hybrid menetpróba

2019.02.09. 21:11

Ügyesen kidekázták az új platformon

Pont ugyanolyan kelletlen hangon viseli el a padlógázos gyorsítást az új RAV4 hibrid, mint azt korábban megszoktuk, igaz, a nagyobb teljesítmény miatt erre ritkábban lesz szükség – így élhetőbb a mindennapokban. A súlyelosztásra is igyekeztek odafigyelni, 51-49% az arány, ami jól hangzik, csak hát ez nem sportkocsi. Érdekesebb, hogy a súlypont is alacsonyabbra került, s vele együtt a vezető csípője is, és ennek érezni a hatását: meglepően simán, dülöngélés nélkül kanyarodik az új SUV.

Nagyon merev lett a karosszéria, a futómű pedig kellemesen komfortos, de köves földúton azért eléri a határait – inkább aszfaltra szánjákForrás: Bolla György

Rázós utat keveset találtunk, de aszfalton úgy tűnt, jó a menetkomfort, egy kivétellel: szokatlanul korán, már 120-as tempónál is érzékelhető a szélzaj. A Toyota egyébként könnyű terepre is szánja a RAV4 Hybridet, melynek az alacsonyabb tető ellenére magasabb lett a hasa (190 mm) és az AWD változat „Trail”, azaz ösvényjáró üzemmódot is kap.

4WD Hybrid modellként a 88 kW-os első mellé egy hátsó, 40 kW-os plusz villanymotort is jár, ügyes kipörgésgátlóval. Könnyű terepre ez elég, de lehetne benne lejtmenetvezérlés isForrás: Bolla György

Ebben a kerekek fékezésével differenciálzárat tud imitálni a rendszer, tehát akkor is továbbjut, ha az egyik kerék a levegőben lóg. De az aszfaltra szánt „Sport” üzemmód is megdolgoztatja a hátsó e-motort, segítve a tempós kanyarodást. Azt mondják a gyáriak, az aktuális pillanatban elérhető nyomaték 100%-a mehet az első tengelyre, vagy akár 20-80% arányban hátra. Sárban-hóban hegynek felfelé kapaszkodva ennyi tudás már valószínűleg elég lesz.

Nyolcmilliós kirakatmodell, hibrid nélkül

Európában közel 90%-os piaci részt várnak a hibridtől, és itthon is változatlanul ez adja a RAV4 eladások dandárját. Ám hogy ne csak a 9,5 millió feletti piacon játsszon a Toyota egyik legkelendőbb modellje, Magyarország megkapja a szintén új fejlesztésű, közvetlen befecskendezéses, kétliteres benzinmotort is. Ennek 175 lóerő a teljesítménye, elérhető a már említett hatfokozatú manuális váltóval vagy CVT-vel is, sőt, mindkét verzióhoz kérhetünk összkerékhajtást.

Az M20A motorkód modern, 40%-os termikus hatásfokú motort rejt (a konkurenciával ellentétben nem turbós), de az alapmodell helyett a legtöbb vevő a képen látható hibrid hajtásláncot fogja választaniForrás: Toyota

A végsebessége kicsit nagyobb, mint a 2,5 literes hibridé (190 km/h), hajtáslánctól függően 9,8 – 11 másodperc közti gyorsulással és a gyáriak szerint nagyjából 1,5 literrel magasabb fogyasztással számolhatunk hibrid nélkül. Ezt most nem próbálhattuk, de a prospektus szerint picit nagyobb a hasmagassága (195 mm), az AWD hajtása pedig akár egyetlen tapadó kerékkel is képes előrejutni. És ami még ennél is fontosabb, kedvező az alapár: a kézi váltós 2WD már 7,99 millió forinttól hazavihető.

A gyári helyett 5,8 literes fogyasztással bárki kiegyezne, városi-elővárosi forgalomban nem is lehetetlen. Elődjére hibridként a német Spritmonitor.de 7,2 literes átlagot jegyzet, de a német szokásokhoz illően sok autópályázássalForrás: Toyota

Az alapverzió az Active felszereltség, széria benne a klíma és a LED-világítás mellett a Toyota Safety Sense aktív biztonsági csomag (sávtartó, radaros tempomat, gyalogosokra és bringásokra is figyelő ütközéselkerülő segéd, illetve jelzőtábla-felismerés). Ehhez lehet Business csomagot vásárolni, vagy feljebb lépni a Comfort felszereltségre 750 ezer forintért. Utóbbihoz már Style kiegészítő csomag is elérhető, vagy akár még feljebb léphetünk, ahonnan már kétfelé ágazik a fa.

Minden extra kérhető, kivéve a dízelmotort

Az egyik csúcsmodell, a Selection csak hibriddel kérhető, és a kéttónusú fényezés mellett elektromos bőrüléseket és vetítőlencsés fényszórót is tartalmaz többek között. Vagy választhatjuk a visszafogottabb külsejű Executive luxuskivitelt, mely a 4WD benzinessel is kérhető. Ha még ezt is tovább extrázzuk, például hifivel és tetőablakkal, a 14 millió forintos végösszeg karnyújtásnyira kerül.

Nagyobb nyomatékot és Trail programot kínál a 4WD modell. A fronthajtásúakban aprópénztartó van a forgókapcsoló helyénForrás: Toyota

Sokan furcsállhatják a dízel kihagyását, de a hazai képviselet szerint ebben a kategóriában radikálisan visszaesett a kereslet a gázolajosakra, és még az átlagnál is jobban náluk, mivel van hibridjük. Az igazi újdonság inkább a viszonylag kedvező árú benzines belépőmodell, amitől azt várják, hogy az olcsóbb versenytársaktól rabol majd vevőket, illetve segíthet megtartani a végnapjait élő Avensis vásárlóit.

A kétszínű fényezés és a feketére fújt felni a Selection felszereltség része, mely a lista egyik felső pontja: 11,49 millió forint lesz a hibrid hajtáslánccalForrás: Toyota

Egy biztos: már idén komoly eredményeket várnak az új RAV4-től, akár 1500 feletti darabszám sem lenne meglepetés, ami végül is érthető. A Toyota egyik legkeresettebb családi modellje minden erényét megtartotta, sőt, mindre rá is erősített, miért ne lenne hát továbbra is siker?Csakhogy a konkurencia sem alszik, a Honda az új CR-V-ből kínál egy (más működési elvű) hibrid változatot 9,6 millió forinttól, vagyis a zöld rendszámos európai plug-in SUV-oknál szintén olcsóbban.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő