Unalmas az Audi Q5? Íme, egy francia luxus-SUV

2019.01.25. 17:55
Csak az ősszel érkező 300 lóerős benzines hibrid lesz összkerékhajtásúFotó: Gulyás Péter

Kívánságra fantasztikusan kinéző, óraszíjmintás Nappabőr üléseket, valódi ébenfa betéteket, hűthető, fűthető, szellőztethető masszírozós első üléseket, elektromos támlaállítású hátsó üléseket, panoráma-üvegtetőt is beépítenek, de a bőséges helykínálat szerencsére alapfelszerelés. Hirtelen nem is tudnék mondani olyan kompakt szabadidő-autót a Honda CR-V-n kívül, amiben több lenne a hely a DS 7 Crossbacknél, még az 555 literes csomagtartó is a kategória egyik legnagyobbja, csak a Volkswagen Tiguan 615 literese múlja felül.

Vezetés

A DS 7 Crossback műszaki alapjaiban nincs semmi különleges: egy fronthajtású szabadidő-autó elöl MacPherson, hátul többlengőkaros futóművel, acélrugókkal, elektromos szervokormánnyal, a tesztautó esetében kétliteres dízelmotorral és nyolcfokozatú automatával. Nem csoda, hogy nem sokban különbözik a vezetési élmény a Peugeot 3008-étól, talán azt leszámítva, hogy a kormányáttétel nem olyan direkt, ezért a DS 7 mozgása sem olyan ideges.

Kényelmesek, és oldaltartást is adnak a kihúzható combtámaszos ülésekFotó: Gulyás Péter

Az izgalmas dolgokat az extralistán kell keresni: kérhető infrakamerás éjjellátó rendszer, ami 100 méteren belül gyalogost és állatot is képes észrevenni, és még azelőtt szól, hogy szabad szemmel meglátnánk őket.

Hatalmas a hely a hátsó üléseken, kardánalagút sem türemkedik be. A háttámla elektromosan állíthatóFotó: Gulyás Péter

Az aktív holttérfigyelő képes belenyúlni a kormányzásba, a sávtartó pedig a sávon belül ott helyezi el az autót, ahol épp bekapcsoltuk, vagyis rajtunk múlik, hogy a jobb vagy a bal felfestéshez legyen-e közelebb. Vezetés közben a fáradtságfigyelő egy kamerával figyeli a vezető szemmozgását, vagyis nem csak a kormányzás intenzitásából igyekszik kitalálni, hogy mikor van szükség pihenőre.

A gyújtásra kiforduló, 180 ezer forintos meseszép óra diszkont ajánlat, mert gyártója, a B.R.M. a többmilliós karóráiról híres Franciaországban. Erősen és hosszan kell nyomni az alatta lévő indítógombot, hogy a motor életre keljenFotó: Gulyás Péter

Szintén egyedi vonás a kamerás aktív futómű: a szélvédőbe épített kamera folyamatosan pásztázza az autó előtti útburkolatot 5-25 méteres távolságban, és egy pillanat alatt képes a minőségéhez hangolni a lengéscsillapítás feszességét. Korábban csak a Mercedes S-osztályhoz kínáltak hasonló rendszert „Varázsszőnyeg” néven, de ott a légrugókkal is variált a rendszer, nem csak a gátlókkal. Sajnos olyan kevés idő állt a rendelkezésre a hazai bemutatón, hogy nem sikerült alaposan kipróbálni a rendszert, az azért érződött, hogy még a 19 colos kerekekkel is az átlagnál kényelmesebben fut a DS 7.

Év végén jön a zöld rendszámos

Összkerékhajtás csak az év végén érkező, kb. 20 millió forintba kerülő plug-in hibridben lesz (villanymotorok hajtanak hátul), ami méltó lesz a zöld rendszámra, mivel a WLTP szerint 50 kilométert tud megtenni tisztán elektromos módban. A hibrid 4x4 rendszer előnye, hogy nincs szükség kardántengelyre és kardánalagútra, ezért a hátsó üléssorban sík a padló.

A hasmagasság 19 centi, a kerekek 17-20 colosak lehetnekFotó: Gulyás Péter

A fronthajtású kivitelek terepjáró képességét az extraként kérhető, terepviszonyokhoz hangolható speciális kipörgésgátló javítja, ami a 3008-ban szerzett tapasztalatok alapján csúszós talajon, megfelelő gumikkal többre képes, mint várná az ember.

Gyorsan és finoman kapcsol a nyolcfokozatú automataFotó: Gulyás Péter

A motorkínálat alján egy háromhengeres, 1,2 literes benzines és egy 1,5 literes dízel szerénykedik 130 lóerővel és kézi váltóval, a többi motor viszont mind négyhengeres és széria hozzájuk nyolcfokozatú hagyományos automata, ami már nem bólogatós robotváltó, ami az első Peugeot 3008-asban volt. Az 1,6-os benzines 180 és 225, a kétliteres dízel 180 lóerős lehet.

Árak, összegzés

A DS 7 nem csak egy különleges megjelenésű, izgalmas kütyükkel felszerelhető francia luxusautó, hanem egyben egy kényelmes és tágas családi SUV is, ami van olyan praktikus, mint bármelyik vetélytársa. Viszont aki nem veszi meg a különleges extrákat hozzá, annak nem nyújt annyival többet a testvérmodell Peugeot 3008-nál, ami megindokolná a jóval magasabb vételárat: a 130 lóerős 1,2-es benzinessel a DS 7 Crossback alapára 8,99,miközben a Peugeot-é csak 6,16 millió forint. A kínálat másik végén lévő, csúcsfelszereltségű 180 lóerős dízel a DS 7-ből 13,39, a 3008-ból pedig 11,73 millió forintba kerül.

Manapság az összekötött hátsó fényszóró és a dupla kipufogó a divatFotó: Gulyás Péter

A DS 7 extraárai is a német prémiummárkák szintéhez igazodóan magasak: a listaáron felül még sok pénzt el lehet költeni például a 620 ezer forintos éjjellátó rendszerre, a 600 ezres LED-fényszóróra, a 360 ezres aktív futóműre, a 180 ezres kamerarendszerre, a 325 ezres navigációra, a 275 ezres metálfényre, a 310 ezres kulcs nélküli rendszerre, a 750 ezres vezetéstámogató csomagra, vagy a több mint egymilliós bőrkárpitra.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

Előző
  • 1
  • 2
Következő