Jó pénzt kereshet, aki beadja a közösbe az önvezető Tesláját

Tesla investigating vehicle fire in Shanghai garage China Chinese U.S. electric vehicle Tesla
--FILE--People look at a Tesla Model 3 during the 18th Shanghai International Automobile Industry Exhibition, also known as Auto Shanghai 2019, in Shanghai, China, 18 April 2019. U.S. electric vehicle maker Tesla said on Monday that it had sent a team to investigate the fire of a Tesla in Shanghai. The Tesla vehicle burst into flames after spewing smoke in an underground garage in Xuhui District's Taide Garden community at about 8 p.m. on Sunday. The fire also affected other vehicles parked nearby.
Vágólapra másolva!
Elon Musk bejelentette, hogy már jövőre indul cége robottaxi-szolgáltatása privát tulajdonú ügyfélautókkal.
Vágólapra másolva!
Elon Musk és a jövőre gyártásba kerülő Tesla Model Y Forrás: AFP/Frederic J. Brown

A Tesla Autónómia Nap nevű rendezvényén, a cég kaliforniai központjában Elon Musk vezérigazgató bejelentette, hogy 2020-ban indul a Tesla régóta rebesgetett robottaxi-szolgáltatása. Ennek lényege, hogy

a teslások pénzért cserébe átengedik saját önvezető autóikat az új autómegosztó szolgáltatásnak,

amikor épp nincs rá szükségük, ha például alszanak, dolgoznak vagy nyaralnak.

Csak a mostantól gyártott Teslák alkalmasak robottaxinak Forrás: Imaginechina/Shen chunchen - Imaginechina/Shen Chunchen

A Tesla Network egy okostelefonos applikáción keresztül működő autómegosztó lesz, amelybe az ügyfelek önkéntes alapon adják be a szolgáltatással kompatibilis villanyautóikat. Attól nem kell tartaniuk, hogy idegen személy fogja vezetni a kocsit, mert azt

kizárólag mesterséges intelligencia irányíthatja.

Musk szerint a teslások akár évi 30 ezer dollárt (8,5 millió forintot) is kereshetnek majd azzal, ha rendszeresen beadják autójukat a közösbe.

Taxi, sofőr nélkül

Az új autómegosztó szolgáltatás a legmagasabb, 5-ös szintű önvezetésre képes autókkal képzelhető csak el, amelyek bármilyen úton, a Föld bármely országában képesek emberi beavatkozás nélkül elvezetni magukat.

Ez hatalmas lépés lenne a mai technológiához képest, hiszen jelenleg csak a 2-es szintű önvezetésnél tartunk,

amikor a vezetőnek még rajta kell tartania a kezét a kormányon, és figyelnie kell akkor is, ha a gépi asszisztens vezet. Nehéz elképzelni, hogy a Teslának sikerülne 3 szintet ugrania másfél év alatt (a jóval tőkeerősebb Audinak a 3-as szintbe is beletört a bicskája az A8-assal), de várjuk ki.

Az 5-ös szintű önvezetésnél az embernek nem kell figyelnie az utat Forrás: Volvo

A robottaxi-szolgáltatásra azok a Model S és Model X modellek lesznek alkalmasak, amelyeket az elmúlt hónapban gyártottak le, és azok a Model 3-asok, amelyeket az elmúlt 10 napban. Ezekben - és a jövőben legyártott valamennyi Teslában - ugyanis már

az autógyártó új, saját tervezésű (de a Samsung által gyártott) szuperchipje

dolgozik az önvezető rendszer lelkeként.

Musk szerint az új grafikus processzor és a köré épített számítógép a maga nemében a legjobb a világon Forrás: Tesla

Ez a korábban használt Nvidiánál például 21-szer erősebb, de az új Nvidiánál, a Xaviernél is 7-szer. A többi önvezetéshez szükséges alkatrész, a radarok, kamerák és egyéb érzékelők már benne vannak a kocsikban.

A szoftverre még várni kell

Azonban hiába van meg a frissen legyártott autókban a megfelelő hardver, a teljes önvezetésre képes szoftverre még egy kicsit várni kell: az első béta verzió Musk ígérete szerint 2019 végére készülhet el, és további fél évre lesz szükség ahhoz, hogy kellően biztonságossá tegyék.

2020 közepén kaphatják meg a kocsik a programot egy távolból történő frissítéssel,

és 2020 végére Musk szerint már a törvényi feltételek is adottak lesznek ahhoz, hogy közúton futhassanak a robottaxik, igaz, kezdetben csak pár helyen.

2020 végére akár már egymillió Tesla is képes lehet a robottaxizásra Musk szerint Forrás: Imaginechina/Shen chunchen - Imaginechina/Shen Chunchen

A régebben legyártott Tesla autók akkor tehetőek majd önvezetővé, ha az Nvidia processzort a Tesla saját processzorára cserélik bennük. Ez a csere ingyenes lesz azoknak, akik annak idején, a vásárláskor a teljes önvezető funkciót megrendelték az extralistáról.

Musk szerint a Tesla jelenleg ingatag anyagi helyzete jelentősen javul majd a szolgáltatás beindulását követően, és azt is

elképzelhetőnek tartja, hogy 2021-ben már kormánykerék és pedálok nélküli autókat gyártsanak.

Azzal ő is tisztában van, hogy ha nagyon beindul az Uber konkurensének szánt új vállalkozás, akkor nem lesz elég ügyfélautókat bevonni a hálózatba, sajátokra is szükség lesz.

Így nézne ki egy kormány és pedál nélküli önvezető Tesla Model 3 belseje Forrás: Tesla

Amikor azt vágták Musk fejéhez a mostani rendezvényen, hogy a korábbi ígéreteit sem mindig tartotta be maradéktalanul, azt felelte, hogy mindig betartotta, legfeljebb késve.

Jó esély van rá, hogy a mostani bejelentéssel is ez lesz a helyzet, mivel az álmodozó cégvezér korábban már 2017-re is jósolta az önvezető autók megjelenését, és azt, hogy a robotautó átszeli az Egyesült Államokat a keletitől a nyugati partig. Eddig ez nem valósult meg.