Durván terjed ez az új módszer a fizetős parkolás kijátszására itthon

parkolás
Budapest, 2018. január 2. Nő parkolójegyet vásárol a XIII. kerületi Tatai utcában 2018. január 2-án. Ettől a naptól bővült a parkolási övezet a kerületben, fizetőssé vált a parkolás a Rákos patak - Tatai utca - Kámfor utca - Reitter Ferenc utca - Gyöngyösi utca - Göncöl utca által határolt területen. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
Drasztikusan megugrott a zöld rendszámos autók száma, egyre több fizetős parkolóhelyet foglalnak el ingyen, a tapasztalatok szerint nem mindig korrekten.
Vágólapra másolva!

Ugrásszerűen emelkedik a zöld rendszámos autók száma, a Belügyminisztérium november végi adatai szerint 8490 darab fut az utakon - írta a Vezess.hu.

Évről évre több mint duplázódik a számuk:

2016-ban 1010 darabot állítottak forgalomba, 2017-ben újabb 2611 autót, 2018-ban november végéig újabb 5769 darabot.

A szabály szerint tisztán elektromos meghajtású autók, plug-in hibridek (min. 25 km-es elektromos hatótávval), és hatótávnövelő belső égésű motorral felszerelt autók (min. 50 km-es elektromos hatótávval) kaphatnak zöld rendszámot.

Kritikusai szerint ma már látszik, hogy ebben a formában megbukott a rendszer.

Nemcsak azért, mert a zöld rendszámot kapott autók nagyobb részében benzinnel vagy gázolajjal működő motor is működik, sőt, a megtett kilométereik többségét ezek elégetésével teszik meg, hanem az ingyenes parkolásuk miatt.

A zöld rendszámosok közel 60 százaléka nem elektromos autó.

Egyre többen gondolják úgy, hogy nem tartható sokáig a zöld rendszámos autók parkolási kedvezménye, amely főleg Budapesten okoz komoly gondokat.

Talán furcsa ezt olvasni, de a zöld rendszámos autók általában egész napra foglalnak egy-egy parkolóhelyet a többiektől, hiszen ingyen van számukra."

Szavazzon!

Ön szerint igazságos a zöld rendszámos rendszer?

"Így viszont a robbanómotoros gépjárművel közlekedők helykeresési, leparkolási ideje és motorhasználata is jelentősen megnő egy-egy parkolási folyamat során, hiszen kevesebb üres helyből választhatnak.

Vagyis a zöld rendszámos autók megnövelhetik a környezetterhelést a belváros frekventált utcáiban" - mondta a Vezessnek a VII. kerületi parkolást üzemeltető ER-PARK ügyvezetője, Fekete Zsolt.