Szomorú dolgok derültek ki a magyar jogsiról, erre nem lehetünk büszkék

Vágólapra másolva!
A jogosítványszerzéssel kapcsolatban végzett online kutatást Magyarország legnagyobb használtautós oldala. Meglepő adatok jönnek.
Vágólapra másolva!

A felmérés összes kitöltője közül csupán 5 százalék nem rendelkezik vezetői engedéllyel, de közülük is szinte mindenki (94%) szeretne jogosítványt szerezni. Ha már megvan az engedély, a legtöbben ki is használják, a kitöltők 96 százaléka állítása szerint rendszeresen vezet – áll a Használtautó.hu tanulmányában.

Lehet, hogy mindenki vágyik rá, de

mélyen zsebbe kell nyúlnunk, hogy a volán mögé ülhessünk.

Alsó hangon kétszázezer forinttal érdemes számolni, de

egy-két bukással az összeg hamar 300 ezerre rúghat.

Nem csoda, hogy

a kitöltők közel fele anyagi támogatásra szorult, hogy megszerezhesse a hőn áhított engedélyt;

szülei, rokonai támogatták a jogosítvány megszerzésében. Meglepően sokan, a kitöltők 52 százaléka saját maga állta a költségeket, amihez a legtöbben hónapokon át gyűjtöttek.

Jellemzően 17-21 éves kor között szerezték meg jogosítványukat a kitöltők,

de a válaszadók negyede később vágott bele a nagy kalandba, és akadnak olyanok is, akik ötven év fölött ültek be a tanulóautó ülésébe.

A többségnek elsőre sikerül a vizsga, de a kitöltők negyede többször is nekifut. 18 százalékuknak másodjára sikerül, 7 százalék pedig harmadjára, negyedjére vagy ötödjére teljesíti a feladatot, és persze olyanok is akadnak, akik több mint öt próbálkozás után, de végül bezsebelik a vezetői engedélyt.

A válaszadók több mint fele gondolja úgy, hogy bizonyos időközönként szükséges lenne a jogosítvány teljes megújítása, azaz a vizsgák letétele.

Harmaduk bevallotta, hogy ha ma kellene letennie a vizsgákat, nem tudnák megcsinálni.

Sokan és sokat hibázunk az utakon, ami életekbe kerülhet. Pár kisebb hiba, vagy egy nagy, és máris összegyűlt a 18 büntetőpont, ami elég ahhoz, hogy a vezetői engedélyt bevonják.

A kutatásból kiderült, hogy 100-ból nyolc válaszadónak vették már el a jogosítványát életében.