Éhezők viadala – a 20 valóban legtakarékosabb autó

2018.10.09. 18:27

Vitathatatlan, hogy egyre kevesebbet fogyasztanak az új autók, de nem annyival, amit a trükkök sokaságával kozmetikázott, laboratóriumi mérések állítanak. Szerencsére végre megváltoznak az előírások, mi pedig addig is megismerhetjük a valóságot a német Spritmonitor statisztikáiból, több százezer autós tapasztalatai alapján. Íme, a legtakarékosabb autók toplistája, sok meglepetéssel.

Valami nem stimmel a hivatalos méréssel

Tényleg csak 7,9 litert fogyaszt egy nyolchengeres, benzines BMW 750i? Az alap-Duster 6,5 literes átlaga áll közelebb a valósághoz, vagy a VW Golf 1.0 TSI alig 4,8 literese? Sajnos már hozzászoktunk, hogy a katalógusban szereplő mesés számok köszönőviszonyban sincsenek a valósággal, aminek fő oka az, hogy a nem túl életszerű NEDC emissziómérési szabványhoz megtanultak alkalmazkodni az autógyártók – és itt nem egyes dízelek csalószoftveréről beszélünk.

Kinek mikor kell kiállnia tankolni? A gyári adatokra (és így az elméleti hatótávra) felesleges támaszkodni, főleg az oly divatos turbós benzineseket dinamikusan hajtva lehetnek megrázó különbségekForrás: MTI/Krizsán Csaba

Szerencsére a kikapcsolt klímával és rádióval, mozdulatlan kormánnyal, alacsony átlagsebességgel végzett mérések kora idén ősszel lejárt: szeptember óta csak olyan új modelleket lehet forgalomba hozni az EU-ban, amelyeket a továbbra is laboratóriumi, de a korábbinál életszerűbb és hosszabb, a gyártó helyett immár arra szakosodott független intézeteknél végzett WLTP (Worldwide Harmonized Light Vehicles Test Prodedure) mérésen hitelesítenek.

Maradnak a laboratóriumi vizsgálatok, elsősorban a menetciklus és az időjárási körülmények pontos reprodukálhatósága miatt. Viszont végre változik a módszertan

Egyelőre az autóipart óriási kihívás elé állítja az új szabvány, már csak azért is, mert egy-egy típus több alváltozatát be kell vizsgálni, így több modell forgalmazását is átmenetileg felfüggesztették. A vásárlóknak azonban korai abban a hitben ringatniuk magukat, hogy megtudják a színtiszta igazságot: a széndioxid-kibocsátási kvóták, a biztosítási és adókategóriák hosszas átalakítása miatt egyelőre átszámolják a WLTP értéket NEDC-re, ezeket olvashatjuk a plakátokon, prospektusokban.

És mi újság a laboron kívül?
Amikor úgy fest, hogy a vonóhorogra rögzített rácson villanybojler-szerűséget cipel egy tesztautó, és furcsa kábelek lógnak ki belőle, akkor jó esetben közúti fogyasztásmérésbe botlottunk. Erre is létezik szabvány, az RDE (Real Driving Eminssons), és a dízelbotrány hatásaként bevezetése mellett döntött az EU, de nem önállóan, hanem labormérés kiegészítéseként. Kezdetben ott mért érték 2,1-szeresét nem haladhatja meg egy Euro 6d-TEMP autó forgalmi károsanyag-kibocsátása, de az ebből számolt fogyasztásátlagot nem kötik az autóvásárlók orrára – egyelőre.

Amikor az autósok regisztrálják a tankolásokat

Valós adatok alapján tehát egyáltalán nem könnyű bármiféle sorrendet felállítani a legtakarékosabb autók között. Egyik lehetőségnek ott van a mértékadó nyugati újságok óriási tesztadatbázisa: a német Auto Bild például saját mérései alapján állított fel toplistát kategóriánként. Teljesült a fő kritérium, miszerint azonos (155 kilométeres útvonalon) és hasonló vezetési stílusban vizsgálták őket, ám nyilván eltérő időjárási körülmények között. Ez a vizsgálat ráadásul még mindig nem adhat teljes piaci merítést.

Bár (személyautóinál) a Toyota és a Porsche is feladta a dízeleket, a legtöbb gyártó még ragaszkodik hozzájuk, miként sok vevő is. De a VW-botrány óta szigorúbbak az előírások, és jobban ügyelnek a betartásukraForrás: Hyundai

Több szervezet, például a VW-botrány kirobbantásában szerepet játszó Tiszta Közlekedés Nemzetközi Tanácsa (ICCT) saját hatáskörében végez összehasonlító méréseket, hasonló módszertannal, mégis, az utakon futó autók igazi étvágyáról maguk a felhasználók tudják a legtöbbet elmondani, ők úton vannak fagyban és kánikulában, órákat állnak a dugóban, vagy autópályán repesztenek. Szerencsére közülük sokan minden tankolást okostelefonjukon lejegyezve online fogyasztási naplót vezetnek.

Európa legnagyobb autópiacán, a németen százezrek naplózzák online minden tankolásukatForrás: Shutterstock

Ilyen elv szerint működik a német Sprimonitor.de oldal is, főleg azért, hogy az autósok a matekfüzet lapjainál egyszerűbb és profibb módon számoljanak fogyasztást, a hasonló típusok tulajdonosaival összehasonlíthassák az értékeiket, és pontosan ismerjék üzemeltetési költségeiket. Persze a 480 ezer felhasználó összesen 709 ezer járművéből és több mint 27 ezer tankolásból álló adatbázis tálcán kínálja a lehetőséget arra is, hogy érdekes statisztikák készülhessenek.

10 benzines és 10 dízel éhenkórász

Így Európa legnagyobb felhasználói adatbázisából olyan toplistákat készítettek, amelyek összegzik a legtakarékosabb autókat – egynapostól teoretikusan 120 éves korig, céges járgánytól a féltett családi egyterűekig. Nyilván a spórolós típusok közt nem Ferrarik és Porschék szerepelnek (ezek tulajdonosai nem is igazán a literek számolgatásával vannak elfoglalva), ugyanakkor annyit elárulhatunk, hogy még a hosszú lista alján is alig van Golf-kategóriás. Lássuk a benzinesek top10 listáját a lenti galériában:

A tíz legtakarékosabb benzines autóhoz kattintson a képre!Forrás: Suzuki

Feltűnő, hogy hiába tarol a downsizing-divat, a benzines éhezőművészek közt egyet sem találunk turbómotorral. Idővel talán változni fog a kép, de most igazán hatékonyan spórolni háromhengeres, szívómotoros miniautóval, vagy pedig hibriddel lehet, igaz, utóbbiak közül így is kimaradt a legjobb 10 közül a Honda Insight és a Toyota Auris Hybrid. De ne is vesztegessünk több szót a benzinesekre, inkább nézzük meg azt, mennyit tudnak még faragni a fogyasztáson a dízelek:

Erre a képre kattintva megnyílik a legtakarékosabb dízelek galériájaForrás: Citroen

Nem is az a meglepő, hogy a Fiat Panda Multijet, a Toyota IQ 1.4 D-4D és sok más common-rail társuk be sem jutott a legjobb 10-be, hanem az, hogy több ősrégi szívódízel viszont igen. Ez még úgy sem vet jó fényt a modernebb típusokra, hogy tudjuk, költségokokból egyre kevesebben gyártanak gázolajos kisautót. Más kérdés, hogy néhány éves korukra kitiltják őket a városok környezetvédelmi zónáiból, a háromliteres autók szerepét pedig a plug-in hibridek töltik be – de az egy másik történet.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK