Fontos változás jön az autós biztonsági övekkel kapcsolatban

öv
Vágólapra másolva!
2019 szeptemberétől az új gépjárművek csak akkor kerülhetnek forgalomba, ha az első és hátsó üléseket is biztonsági öv használatára figyelmeztető rendszerrel látták el.
Vágólapra másolva!

Az ENSZ-EGB új biztonsági előírásokat fogadott el a biztonsági övekkel kapcsolatban, amelyek 2019 szeptemberét követően

szükségessé teszik a biztonsági övek használatára emlékeztető rendszerek alkalmazását az első és hátsó üléseken egyaránt

– írta a Baleset-megelőzés.eu. A kiegészített szabályozás az újonnan előállított gépkocsikra vonatkozik majd.

A jelenleg hatályos, 2009-ben elfogadott uniós járműbiztonsági szabályok alapján a biztonsági öv használatára emlékeztető rendszert kizárólag a vezetőülésen kell alkalmazni, a többi ülés esetében ez opcionális lehetőség. A most kiegészített követelményrendszer azonban már a gépkocsi valamennyi ülésére, azaz az első és hátsó ülésekre egyaránt kiterjeszti az emlékeztető rendszer használatát.

Mindenkinek be kell kötnie magát, az autók pedig figyelmeztetni fognak erre

A követelmények ugyanakkor némileg eltérnek. Az első üléseken a rendszernek képesnek kell lennie arra, hogy érzékelje azt, ha az utas ott helyet foglal, és a biztonsági öv csatlakoztatásának hiányában már az elindulás kezdetén hangjelzést kell adnia.

Ezzel szemben

a hátsó ülésekre vonatkozó követelmények valamelyest enyhébbek,

hiszen hangjelzés csak akkor szükséges, ha az utas menet közben kapcsolja ki az övét. Az autógyártók önszorgalomból ennél szigorúbb megoldásokat is alkalmazhatnak, például a hátsó üléseknél is alkalmazhatják az első ülések megoldásait.