A Skoda bemutatta az Octavia kistestvérét, ami egy sporthibrid

Skoda Vision RS
Vágólapra másolva!
A következő Rapidot előrevetítő Vision RS tanulmány konnektoros hibrid hajtáslánca 245 lóerős, pedig csak 1,5 literes a benzinmotorja.
Vágólapra másolva!
A végleges Rapidon kisebb kerekek és hagyományos kilincsek lesznek Forrás: Skoda Auto

A Skoda két újdonsággal készült az idei Párizsi Autószalonra. Az egyik a 240 lóerős kétliteres dízelmotorral szerelt Kodiaq RS, ami a leggyorsabb hétszemélyes SUV a Nürburgringen. A másik újdonság, a Vision RS tanulmány sokkal érdekesebb, mert egyszerre ad ízelítőt egy új kompakt modellből, amely

vélhetően a Rapid utóda lesz,

és egy új, konnektoros hibrid hajtásrendszerről.

Hátulról hasonlít kicsit a mai Rapid Spaceback-re a nagy fekete üveg miatt Forrás: Skoda Auto

A Vision RS mozgatásáért alapvetően a hengerlekapcsolásra képes 150 lóerős 1,5 literes benzines turbómotor gondoskodik, de szükség esetén besegít neki egy 102 lóerős villanymotor, amely a dupla kuplungos DSG váltó házába van építve.

A fronthajtásos hibrid rendszer összteljesítménye 245 lóerő,

a kocsi gyorsulása 0-100 km/órára 7,1 másodpercig tart.

Hasított bőr borít szinte mindent, de ez a szériaautónál nem így lesz Forrás: Skoda Auto

A 13 kilowattórás akkumulátorral elméletileg

70 kilométert tud megtenni az autó tisztán elektromos üzemmódban,

ami jóval több, mint a hasonló modellektől (pl. Golf GTE) megszokott 30-50 km. A régi NEDC szabvány szerint a Vision RS átlagfogyasztása 1,4 liter/100 km, de az új szigorúbb WLTP szerint sem lesz több 2,1 liternél, persze ehhez feltöltött akkumulátor szükséges.

Valószínűleg Rapid lesz belőle

Azért valószínű, hogy a Vision RS a jövőre érkező Rapid előfutára, mert 4,35 méteres hosszával

pontosan a Fabia és az Octavia közti rést tölti be.

Csak 5 centivel hosszabb a mai Rapidnál, de legalább ennyivel szélesebb is, a csomagtartója 440 literes, ami 25 literes bővülést jelent.

A sportos hatás miatt csak négyüléses a tanulmány, de a Rapid természetesen ötszemélyes lesz Forrás: Skoda Auto

A mai Rapid egyszerű belső terével, kisautókat idéző technikájával az árérzékeny vevők számára készül, utóda viszont igényesebb technikát és belsőt kap majd, hogy akár a Focustól, Astrától, Golftól is el tudjon csábítani vevőket.

A Skoda bejelentette, hogy 2025-ig 10 darab elektromos vagy hibrid modellt mutat be, a Rapid RS egy lesz ezek közül Forrás: Skoda Auto

A lankás hátú liftback változat eltűnik, csak meredek farú csapott hátú változat lesz, amely hasonlítani fog a képeken látható Vision RS-re. Nagyjából a belseje is úgy fog kinézni, ahogy a képeken, persze a sok Alcantara kárpit és a sportülések nélkül, és abban is biztosak lehetünk, hogy a szériaváltozat nem négy-, hanem ötüléses lesz.