Kitaláltak valamit, ezzel szúrnák ki a régi dízelautóval járók szemét

Vágólapra másolva!
Lapértesülés szerint utalványokkal támogatnák a német autógyárak a városi behajtási tilalomban érintett idősebb dízelautók tulajdonosait a motorok műszaki átalakításához.
Vágólapra másolva!

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) értesülése szerint az Audi, a VW, a BMW és a Mercedes-Benz

utalványokkal

vennék le - legalábbis részben - a tulajdonosokról az idősebb dízelautók környezetvédelmi szempontból szükséges műszaki átalakításának anyagi terheit.

Az utalványokkal egyes autóipari beszállító cégek berendezéseinek a beépítését lehetne finanszírozni. A német autógyárak

ezzel a megoldással kívánják elkerülni a garanciális kötelezettségvállalást az idősebb járművekre.

A FAZ értesülése szerint

az autógyárak az átalakítás költségeinek 80 százalékát vállalnák magukra, de legfeljebb 3000 eurót.

Az ajánlat kizárólag az Euro 5-ös környezetvédelmi besorolású dízelautók átalakítására vonatkozik. Az alacsonyabb besorolású dízelautók tulajdonosait kedvezményekkel igyekeznek majd járműveik újracserélésére ösztönözni.

A német kormány most pénteken dolgozza ki a dízelautókra vonatkozó terveit a városi behajtási tilalom elkerülése érdekében. Több bírósági döntés is született ugyanis az utóbbi időben arról, hogy az önkormányzatoknak a levegő tisztaságának a védelme érdekében jogában áll közlekedési tilalmat elrendelni környezetszennyező járművekre.

Az eddig kiszivárgott információk szerint a német kormány a régi dízelautók visszavásárlása, új autóra cserélése ösztönzésének, valamint utólagos átépítésének valamilyen kombinációját vezetné be. Lehetőleg olyan módon, hogy a művelet több milliárd euróra rúgó költsége ne az autótulajdonosokat terhelje.