Sokkoló jóslat az elektromos autókról, gondok lehetnek

2018.09.13. 16:34

A vezérigazgató hangsúlyozta, hogy a cégnek jóval nagyobb nyereségre lenne szüksége jövője megalapozásához. A konszern 2018-tól 2022-ig több mint 34 milliárd eurót tervez elektromos járműtechnológiai és digitális mobilitási szolgáltatások fejlesztésére fordítani.

Teljesen elektromos, akkumulátor-hajtású autókat a Volkswagen 2022-ben már 16 üzemben tervez gyártani szerte a világon. A tavaly ősszel bejelentett fejlesztési terv szerint pedig 2025-re már nyolcvanféle elektromos modellből évente mintegy hárommilliót fog gyártani.

A vezérigazgató szerint azonban a "Zukunftspakt" elnevezésű stratégiai tervben kitűzött célok eléréséhez nem csak a konszern VW márkájának személyautó modelljeinél kell nagyobb hatékonyságra törekedni. A VW márka bevételarányos jövedelmezőségét már sikerült öt százalékra emelni, de ennél jóval többre lenne szükség, mivel a vállalatnak egyebek között az elektromos mobilitásra való átállás miatt is a korábban becsültnél jóval tetemesebb kiadásokra kell felkészülnie."

Herbert Diess szerint a működéshez minimum 4 százalékos bevételarányos jövedelmezőségre van szükség. Öt-hat százalékkal már lehet fejlesztésekkel a jövőre is készülni, hét-nyolc százalékkal pedig már krízisállóvá tehető a cég" - mondta.

A Volkswagen augusztus elején jelezte, hogy az idei évre tervezett 6,5-7,5 százalékos bevételarányos jövedelmezőséget csak egyszeri tételek leszámításával lehet elérni. A konszern 2025-re 7-8 százalék, a VW márka pedig hat százalék feletti bevételarányos jövedelmezőségre számíthat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő