Alagút épül Budapest belvárosa alatt, gigadugók jöhetnek

Vágólapra másolva!
Hamarosan tartós forgalomkorlátozás, és valószínűleg azzal együtt tartós dugó várható az Erzsébet híd pesti hídfőjénél.
Vágólapra másolva!

Minimum

kilenc hónapra lezárják az Erzsébet híd felhajtó oldalának két szélső sávját,

mert földkitermelés indul a Piarista Rend tulajdonában álló Szabad sajtó útja 2-4. számú épület – ahol korábban az ELTE bölcsészkara működött – melletti útszakaszon – írta a 24.hu.

A nagyszabású építkezés része a Főtáv „fővárosi hőgyűrű” projektjének. A cég június végén jelentette be, hogy megkezdődtek a hőgyűrű kivitelezési munkálatai, amit csaknem ötmilliárd forintos költséggel uniós és saját forrásból finanszíroznak.

Az építkezésről eddig csak annyi volt tudható, hogy az Erzsébet híd pesti hídfőjénél, illetve a Városház utcánál egy-egy nagy szerelőakna épül, amelyeket egy különleges eljárással készített föld alatti közműalagút köt majd össze. Ennek elvileg pont az volt a célja, hogy ezen a hosszú szakaszon ne kelljen útburkolatot bontani és forgalmi korlátozást bevezetni.

A különleges eljárás valójában azt jelenti, hogy a pesti belváros alatt egy közel három méter átmérőjű közműalagutat építenek ki, a metróépítéséhez hasonló technológiával.

A Városházáig tartó 800 méteres szakaszon egy kisebb fúrópajzs alakítja majd ki az alagutat.

A felszínen, a Szabad sajtó útján pedig egy több emelet magas résfalazó gép dolgozik majd, innen viszik teherautókon a kitermelt földet.

Emiatt kell lezárni két sávot a forgalmas úton, de

a munkák idejére nagyrészt lezárják az út túloldalán lévő Március 15. teret is.