Pénteken élesítik a hatóság új csodafegyverét a hazai utakon

tengelysúly
Vágólapra másolva!
2018. június 1-jén éles üzemben, a fokozatosság elvének figyelembe vételével elindul a Nemzeti Tengelysúlymérő Rendszer (TSM).
Vágólapra másolva!

A rendszer indulása után bírság kiszabására számíthatnak azok a fuvarozók, akik a hitelesített mérőpontok által mért adatok szerint járműveikkel vagy szerelvényeikkel túllépik a tengelyterhelésre, vagy össztömegre vonatkozó értékeket.

Forrás: MTI/Czeglédi Zsolt

Vagyis azok, akik a megengedettnél több rakományt szállítanak.

A Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary) szerint ugyanakkor az automatizált mérésen alapuló rendszer jelenleg nem alkalmas objektív ágon történő szankcionálásra, és

fuvarozói oldalról nincs meg a bizalom a jelenlegi rendszerrel szemben.

A szervezet szerint a TSM éles üzemének elindítását legalább az év végéig el kellene halasztani.

További elvárás a korábban hatályos jogszabályokban biztosított 500 kilogrammos tengely- és össztömeg tolerancia visszaállítása. A javasolt halasztást alátámasztó érveket a fuvarozói szervezetek 2018. május 23-án írásban is eljuttatták az új szaktárca részére.

Az országszerte 89 mérőhelyen telepített 107 mérőállomáson az útburkolatba süllyesztett érzékelők forgalomlassítás nélkül határozzák meg az áthaladó járművek tengelyterhelését és össztömegét.

Az NFM közleménye szerint a TSM előszűrő funkcionalitással 2017. március 31. óta működik, tavaly szeptemberben pedig elindult a rendszer objektív felelősség elve alapján működő ága is.

A TSM rendszer szeptember óta nem bírsághatározatot, hanem figyelmeztetést küldött az üzembentartóknak.

A tapasztalatok megerősítették, hogy a rendszer alkalmas az objektív felelősség elvén alapuló automatikus szankció meghozatalára. 2018 januárja óta több mint 13 ezer figyelmeztető határozatot kézbesítettek a szabálysértőknek.