Váratlan fordulat, nagy baj lehet a rendőrök civil autós bírságaival

rend
Vágólapra másolva!
Már nincs hatályos hitelesítési engedély azokra a régi típusú traffipaxokra, amelyeket a rendőrség az elmúlt hetekben kezdett újra használni a közutakon cirkáló civil személyautóiban. A rendőrség szerint minden mérés hiteles.
Vágólapra másolva!

A sebességmérőket valójában már évekkel ezelőtt leselejtezték,

mert az országos Véda-hálózattól eltérően nem képesek online továbbítani a gyorshajtókról készült videofelvételeket - írta a 24.hu. A zárt adathálózatot azért fejlesztettek ki, hogy biztonságos legyen az adatkezelés, és ne lehessen belenyúlni a rendszerbe.

A rendőrség korábban közölte, hogy a mozgó civil autókból a FámaLézer típusú eszközökkel mérnek és készítenek felvételeket. Ezeket a rendőrség szerint április közepére „felújították és hitelesítették".

Ebben a videóban mutatta a rendőrség, milyen típusú szabálytalanságokról készítettek eddig felvételeket

Csakhogy

a 2000-es évek elején kifejlesztett FámaLézer már nem szerepel a kormányhivatal adatbázisában a hitelesítési engedéllyel rendelkező sebességmérő készüléktípusok között.

A Budapest Főváros Kormányhivatalának Metrológiai és Műszaki Felügyeleti Főosztályánál, amely 2017-ben átvette a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal feladatait, jelenleg öt engedélyes típust tartanak nyilván, amelyek az ARH Informatikai Zrt. és a Jenoptik Gmbh termékei közül kerületek ki.

A FámaLézer legmodernebb, III. generációs VHT-507 típusának hitelesítési engedélye a 24.hu szerint két éve lejárt.

A sebességmérő eszközökre vonatkozó magyar előírások szerint az alkalmazott traffipaxoknak képesnek kell lenniük arra, hogy az adatokat valós időben online kapcsolattal továbbítsák a rendőrség központi feldolgozó rendszerébe, ezenkívül azt is biztosítaniuk kell, hogy a felvételt utólagosan ne lehessen módosítani. A civil rendőrautók újra üzembe helyezett traffipaxai azonban még egy

korábbi generációhoz tartozó eszközpark részei, a videókat SD-kártyáról manuálisan lehet kártyaolvasóval rendelkező számítógépre vinni.

A rendőrség válaszközleménye

A cikk állításaival ellentétben a FámaLézer készülékeket a rendőrség soha nem selejtezte, használatukat a VÉDA rendszer üzembe állításakor felfüggesztette. A FámaLézer eszközöket 2018. április 16-i felszerelésüket megelőzően felújították és hitelesítették.

A mérésügyről szóló 1991. évi XLV. törvény 10. § (3) bekezdése alapján a hitelesítés tényét a mérőeszközön elhelyezett törvényes tanúsító jel és/vagy hitelesítési bizonyítvány tanúsítja. A hitelesítési bizonyítvány másolata minden esetben rendelkezésre áll a mérés helyszínén, illetve a tanúsító jel elhelyezésre került minden egyes sebességmérő készüléken, melyről a megállítást követően, a jogsértésekről készített felvételek megtekintésekor mindenki meggyőződhet. A hiteles mérésnek nem feltétele, hogy a hitelesítésre feljogosított hivatal honlapján az ezzel kapcsolatos információ elérhető legyen.

A cikk szerint „A sebességmérő eszközökre vonatkozó magyar előírások szerint az alkalmazott traffipaxoknak képesnek kell lenniük arra, hogy az adatokat valós időben online kapcsolattal továbbítsák a rendőrség központi feldolgozó rendszerébe, ezen kívül azt is biztosítaniuk kell, hogy a felvételt utólagosan ne lehessen módosítani."

A valóság ezzel szemben az, hogy a cikkben említett feltételeket kizárólag a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 21. §-a – a gépjármű üzembentartójának ún. objektív felelőssége – alapján indult eljárásokban kell biztosítani. A FámaLézer készülékeket viszont kizárólag a járművezető felelősségén alapuló eljárások lefolytatására alkalmazza a rendőrség.