Itt van Putyin 52 milliárdos új elnöki limuzinja, ami teljesen orosz

putyin autója
Vágólapra másolva!
Szenat típusú, orosz fejlesztésű, vadonatúj luxuslimuzinnal gördült át hétfőn hivatalától a Nagy Kreml-palotába Vlagyimir Putyin, hogy ott letegye az elnöki hivatali esküt. Ezzel a korábbi balszerencsés kísérlet után elszállt a ZIL utolsó esélye is arra, hogy újra elnöki autóbeszállító legyen.
Vágólapra másolva!

Az új limuzin elnevezését Dmitrij Sugorjev, az elnöki autókonvojról készült dokumentumfilm alkotója árulta el a Rosszija 24 hírtelevízióban. Korábban az orosz csúcsvezetés és biztonsági kísérete számára készült autókat a médiában a fejlesztési projekt neve alapján Kortezsként emlegették.

Kicsit hasonlít a Chrysler 300C-re Forrás: RT

Sugorjev szerint

a 6,6 méter hosszú, 2 méter széles és 1,7 méter magas Szenat az Aurus autócsaládhoz tartozik, annak az "ékköve".

A Szenatnak van egy szedán változata, és hamarosan bemutatkozik az Arszenal elnevezésű mikrobusz is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője április közepén jelentette be, hogy az elnök és biztonsági kísérete fokozatosan áttér a Kortezs-projekt keretében kifejlesztett gépkocsik használatára.

A Kortezst 2012-ben Putyin utasítására indították el Oroszországban,

a Központi Gépjármű- és Autóhajtómű-ügyi Kutatóintézet (NAMI) részvételével

Villogókat szereltek a rendszám mellé. De vajon miért nem lett "csupahetes"? Forrás: RT

A 12,4 milliárd rubel (több mint 52 milliárd forint) állami befektetéssel létrehozott projektben

a gyártópartner a Vagyim Sevcov többségi tulajdonában lévő Sollers.

A Kreml-közeli Izvesztyija című napilap értesülése szerint az orosz kormányzat, valamint annak kommunikációs csatornái védelméért felelős Szövetségi Őrszolgálat (FSZO) április közepéig 16 ilyen gépkocsit kapott.

Arról, hogy a járműveket milyen védelemmel szerelték fel, nem hangzott el tájékoztatás, ahogy a motorról és a menetteljesítményekről sem.

A jövő év végére az autócsalád eddigi modelljei mellett elkészül az SUV is, a Komendant.

Nem közöltek pontos műszaki adatokat az autóról, de állítólag 6,6 literes, négyturbós V12-es hajtja. A maximális teljesítmény 860 LE/1000 Nm – 85-ös oktánszámú benzinnel Forrás: RT

Az autók iránt, amelyek várhatóan már jövőre kaphatók lesznek kereskedelmi forgalomban is,

magánszemélyek részéről is nagy az érdeklődés.

A több mint 10 millió rubelbe (42 millió forint) kerülő gépkocsik 20 százalékkal olcsóbbak a Rolls-Royce-oknál vagy a Bentley-knél, viszont drágábbak az alapfelszereltségű S-osztályú Mercedesnél.

A saját autógyártással rendelkező országok vezetői hivatali gépkocsiként rendszerint a hazai ipar termékeit részesítik előnyben.

Így van ez Kínában, az Egyesült Államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, Csehországban, Japánban és Indiában is.

Az első orosz elnök, a néhai Borisz Jelcin a második világháború utáni szovjet vezetőkhöz hasonlóan egy időben ZIL-gépkocsikkal szállíttatta magát, de 1997-ban áttért a Mercedesre. Ezzel a hagyománnyal Putyin, valamint Dmitrij Medvegyev volt államfő és újrajelölt miniszterelnök most szakított.