Fontos változás jön a használtautó-behozatalban, erre kell figyelnie

Vágólapra másolva!
Egy európai uniós egységesítésnek köszönhetően május 20-tól kötelező lesz bemutatni a külföldről behozott autók műszaki bizonyítványát, e nélkül drágább lesz az autó forgalomba helyezése.
Vágólapra másolva!

Külföldön vásárolt autóval, ha van harmonizált adattartalmú forgalmi engedélye és honosítható külföldi műszaki vizsgája, el kell menni egy műszaki vizsgaállomásra, ott kiállítják a papírokat, azokkal el kell menni eredetiségvizsgálatra - ez is új szabály -, és innentől már csak egy okmányiroda-ügyintézés vár ránk - mondta az autók honosításának új menetéről Karner Miklós, Az Autó című szaklap főszerkesztő-helyettese az Infostartnak.

A nagy változás, hogy május 20-tól kérik majd a műszaki bizonyítványt is a hazai forgalomba helyezés előtt. Ezt ott állítják ki, ahol az autót vásároltuk. Ez tulajdonképpen az utolsó műszaki vizsgáról szóló igazoló papír, amelyet be kell mutatni.

Az olaszok például egy pecsétet ragasztottak be az autó eredeti okmányaiba, és ezt el is fogadták a magyar hivatalokban, mostantól azonban az eredeti dokumentum is kell" - hívta fel a figyelmet Karner Miklós.

Ha nincs meg ez a dokumentum, akkor egyedi forgalomba helyezést kell kérnie a tulajdonosnak, de ez egy sokkal költségesebb és időigényesebb megoldás. Aki tehát május 20. után kereskedőtől vásárol általa korábban, még műszaki bizonyítvány nélkül behozott autót, jó eséllyel költségesebb forgalomba helyezésre számíthat.