Ezek a leghalálosabb autómárkák Magyarországon

Vágólapra másolva!
Magyarországon 2016-ban összesen 301-en veszítették életüket gépjárművekben, és további 12 361 könnyebb és súlyosabb sérülést mutatnak a statisztikák. Megvizsgálták, hogy az egyes márkákon belül 10 ezer autóra mennyi és milyen baleset jut, aszerint, hogy okozói vagy elszenvedői voltak az eseményeknek.
Vágólapra másolva!

Az egyes márkákhoz a legkülönfélébb sztereotípiák tartoznak, ezért a G7.hu megpróbált mélyebbre ásni a témában. Márkák szerinti bontásban kikérte a KSH-tól és a Belügyminisztériumtól a Magyarországon üzemben lévő autók számát és a baleseti statisztikákat, majd összevetette a két adatbázist.

A teherautókat és kamionokat nem tudták kiszűrni, vagyis benne vannak a lista adataiban. Ez különösen olyan márkáknál fontos, mint a Mercedes, a Volvo, a Renault, a Peugeot, a Ford vagy a Volkswagen, amelyekből olykor a kamiontól kezdve a teherautón és a furgonon át a személyautóig mindenféle megtalálható az utakon,

a végkövetkeztetések így nem csak a személyautósokra vonatkoznak.

Forrás: G7 számítás KSH és Belügyminisztérium adatai alapján

A grafikonon a számok azt mutatják, hogy az egyes márkákon belül 10 ezer autóra mennyi halálozás jutott,

a balesetet okozók és a vétlenek szerint. Ha például egy Mercedes ütközött egy BMW-vel, és a balesetet a Mercedes okozta, de a BMW-ben halt meg valaki, akkor a BMW-nek húztak be egy strigulát a vétlenek között. Ha pedig a Mercedesben halt volna meg valaki, akkor a Mercedesnek adták volna a szégyenpontot, de az okozók között.

Forrás: G7 számítás KSH és Belügyminisztérium adatai alapján

Az összehasonlításból ezúttal a Daewoo jött ki a legrosszabbul, akár vétlen volt a sofőr, akár vétkes, ilyen márkájú autókban történt arányosan a legtöbb halálos baleset.

Ugyanakkor azt is figyelembe kell venni, hogy halálos balesetből nincsen sok, ezért

a minta egy-egy évben nagyon sokat változhat, lehet, hogy 2016-ban csak a szerencse pártolt el az élen végzett márkáktól.