Megmutatjuk a legszebb magyar csuklós buszt, ami már mindenkié

2018.02.12. 13:19

Híresen szép formatervezésű busz került a Közlekedési Múzeum tulajdonába: a legújabb szerzemény az Ikarus EAG E94G típusú csuklós autóbusz. A kiváló állapotú jármű saját lábán érkezett a Múzeum raktárába, az Ikarus 438-as után ismét a Volánbusz Zrt.-vel közös együttműködés eredményeként.

Az Ikarus EAG E94G típusú autóbuszát huszonegy éve, 1997-ben mutatták be. A nevében szereplő EAG jelzés az Ikarus Egyedi Autóbuszgyárára, míg a G a csuklós változatra utal („Gelenkbus").

Prototípusként, ezzel a festéssel kifejezetten futurisztikusnak tűntForrás: Ikarus Egyedi Autóbuszgyár

A Közlekedési Múzeum által a Volánbusz Zrt.-től most megvásárolt darabot 1999-ben gyártották, jelenleg is üzemképes. A modell piacképes fejlesztésnek tűnt, ám a magyar piaci viszonyok és az exportországok mégsem voltak rá nyitottak. Összesen nyolc darab készült belőle, melyek kisebb-nagyobb mértékben mind eltérnek egymástól.

Forrás: Közlekedési Múzeum

A jármű különlegessége, ami miatt a „legek buszának" is nevezhetjük, többek közt az, hogy az Ikarus egyedi gyáregységének egyetlen legyártott csuklós típusa és egyben az Ikarus utoljára fejlesztett csuklós busza. Mindemellett az Ikarus történetének utolsó teljes egészében hazai tervezésű autóbusza.

Forrás: Közlekedési Múzeum

A többfunkciós autóbuszcsalád kialakításáért a tervező, Torma Lajos 1994-ben Ipari Formatervezési Nívódíjat kapott. Sokak szerint az E94G lett a legszebb magyar csuklós autóbusz. A Volánbusz Zrt. kettőt is közlekedtetett a változatból, melyek közül az egyik most már a Közlekedési Múzeum gyűjteményébe került.

KAPCSOLÓDÓ CIKK