Gyors ütemben halad a zalai tesztpálya építése

Szijjártó Péter megtekintette az épülő zalaegerszegi autóipari tesztpályát
Zalaegerszeg, 2018. április 6. Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 2018. április 6-án. MTI Fotó: Varga György
Vágólapra másolva!
Március végére elkészült az első technikai épület, továbbá két pályarész aszfaltozása, illetve készül a fogadóépület. Egy komplett okosváros is épül, ahol utak, járdák, lámpák és épületek között tesztelhetik majd a járműveket a „zalai Szilícium-völgyben".
Vágólapra másolva!
Az épülő zalaegerszegi járműipari tesztpálya 2018. április 6-án Forrás: MTI/Varga György

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Zalaegerszegen a 45 milliárd forintos beruházással készülő, önvezető és elektromos autók tesztelésére is alkalmas járműipari próbapálya megtekintése kapcsán beszélt arról, hogy Európában is egyedülálló módon a zalaegerszegi pályán nemcsak városi és közúti tesztkörnyezetben lehet majd vizsgálni a járműveket. Ausztriával és Szlovéniával megállapodva

határon átnyúló tesztutakat is biztosítanak a fejlesztőknek,

így a határt keresztező infrastruktúrában is tesztelhetik az autókat.

Szijjártó Péter és Vigh László sajtótájékoztatót tart a tesztpályáról Zalaegerszegen, az inkubátorházban Forrás: MTI/Varga György

Az új autóipari technológiákban is érdekelt legnagyobb német fejlesztő vállalatok, mint a Bosch, a Continental vagy a Thyssen-Krupp már magyarországi fejlesztési tevékenységet is folytat - tette még hozzá. Szijjártó Péter azt is elmondta: jelenleg 150, a világon vezető autógyártóval, alkatrész-beszállítóval vagy informatikai céggel folynak tárgyalások a 2020-ra elkészülő zalaegerszegi tesztpálya igénybevételéről.

Vigh László országgyűlési képviselő, a tesztpálya miniszteri biztosa felidézte, hogy két évvel ezelőtt jelentették be a tesztpálya építését, tavaly májusban pedig Orbán Viktor miniszterelnök jelenlétében tették le az alapkövet.