Élethű robotfenékkel teszteli autóit a Ford

Vágólapra másolva!
Az üléstartósság vizsgálatára használható Robutt az emberi hátsó mozgását pontosan utánozza.
Vágólapra másolva!
Forrás: Ford

Elkészült a robot, amely úgy mozog, akár egy emberi hátsó, és tökéletesen képes utánozni, ahogyan a vezető és az utasok beleülnek az autóba, illetve kiszállnak onnan. A mérnökök nyomástérképek segítségével úgynevezett „ülési mintát" állítottak fel, amelynek adatai lehetővé teszik számukra, hogy a legjellemzőbb mozdulatokat szimuláló robotikus fenék, azaz Robutt segítségével teszteljék az ülésanyagok kopását és szakadását.

"Az autóba történő beszállás pillanatában, az autó ülése alapján alakítjuk ki első benyomásunkat a kényelemről és a minőségről" - mondta Svenja Froehlich, a Ford kölni központjában dolgozó, tartósságért felelős mérnök. „Korábban pneumatikus, függőlegesen mozgó hengereket használtunk. Robutt segítségével azonban már az emberi mozgás rendkívül pontos modellezésére is képesek vagyunk."

Forrás: Ford

Az új Fiesta tesztelésének részeként (egy átlagos méretű, testes férfit alapul véve) a Robutt által tíz évnyi használat – azaz 25 000 beülés és kiszállás – szimulációja vált lehetségessé, mindössze három hét alatt. Az új tesztelési eljárást ezentúl a Ford összes európai modelljénél alkalmazni fogják.