Nagy változtatásra készülnek a magyar rendszámoknál

Vágólapra másolva!
Lekerült a napirendről a zöld rendszámok kiadásának szigorítása, noha sok, nem kifejezetten környezetbarát hibrid tulajdonosa is igénybe veheti a jelentős kedvezményeket. A fejlesztési minisztériumban vizsgálják viszont a segédmotoros rendszám bevezetésének lehetőségét.
Vágólapra másolva!

Nincs változtatási szándék a zöld rendszámok kiadásánál a közlekedési ügyekben illetékes Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban - tudta meg a Vezess.hu. A tárca válasza szerint

az uniós szabályozással összhangban van a magyar,

és az EU-ban sem terveznek a közeljövőben változást.

A villanyautók mellett jelenleg olyan plug-in hibridek is megkaphatják a zöld rendszámot, amelyek egyrészt 15-25 millió forintba kerülnek, másrészt a villanymotor mellé szerelt nagy benzinmotor miatt nem igazán környezetbarátak. Mégis járnak a kedvezmények:

ingyenes parkolás, vagyonszerzési illetékmentesség, regisztrációs-, gépjármű- vagy cégautóadó-kedvezmény.

Az adókedvezmények megváltoztatása a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hatásköre, az év elején még a tervezett változtatások tárcaközi egyeztetésen voltak, de azóta nincs hír róluk.

A körülbelül 600 ezer robogó azonosítójának bevezetési lehetőségét jelenleg is vizsgálja a fejlesztési tárca,

de döntés még nem született.

A rendszám nélkül közlekedő segédmotorok műszaki állapota most ellenőrizhetetlen, rengeteg szabálysértést meg lehet úszni velük, az azonosíthatatlan, lopott kismotorok legalizálása sem túl nehéz feladat.

Csakhogy a rendszámosítással járó kötelezettségek pénzbe kerülnek,

és a minisztérium válasza szerint "bármiféle intézkedés feltétel- és követelményrendszere kizárólag a magyar állampolgárok teherbíró képességét figyelembe véve alakítható ki."