Ki nem találná, milyen országokból vesznek magyar használt autókat

használtautó kerekedés
Budapest, 2013. szeptember 7. Autókereskedő egy autót mutat egy érkelődőnek a Fővárosi Autópiacon, a XIX. kerületi Nagykőrösi úton 2013. szeptember 7-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Központi Statisztikai Hivatal szerint tavaly közel tizennyolcezer kocsi hagyta el az országot, a legtöbb esetben Szerbia, Németország és Szlovákia volt a célállomás.
Vágólapra másolva!

2016-ban összesen

17 675 magyar használt autót vásároltak külföldről,

ami közel 25 százalékos növekedés 2015-höz képest. A KSH adatai szerint az eladások összértéke megközelítette a 20,2 milliárd forintot. A külföldi vásárlók motivációját egyértelműen a kedvező forint-euró árfolyam adta, ennek köszönhetően érkezett több vevő Magyarországra.

Forrás: MTI/Kovács Tamás

Magasan a legtöbb határon túli vevő Szerbiából jött: 13 788

- jellemzően idősebb, rosszabb minőségű - gépkocsit vittek el tőlünk, de szintén sok négykerekű távozott Németországba (1578), innen inkább a fiatal prémiumautókat keresték, illetve Szlovákiában (1024) is kedveltek voltak a magyar használt autók.

A három népszerű célország mellett számtalan más, akár egzotikus desztinációja is volt a hazai használt kocsiknak:

vettek autót Iránból, Ausztráliából, Libériából, Afganisztánból, Ghánából, az Egyesült Államokból, a Koreai Köztársaságból vagy az Egyesült Arab Emirátusokból is.

A határon túli eladások legkeresettebb típusai az 1500-2500 köbcentis kategóriába eső dízelautók voltak (9720 autó), második helyen a 1000-1500 köbcentis benzines vagy gázüzemű gépkocsik végeztek 3746-os értékesítéssel.