Ha gyakran töltik, megúszható a tankolás – BMW 530e iPerformance-teszt

BMW 530e
BMW 530e
Vágólapra másolva!
A konnektoros hibrid BMW 5-össel akár a hivatalosan megadott kétliteres fogyasztás is elérhető, ha valaki nem megy többet napi 50 kilométernél vele. De mi van akkor, ha nem így történik, és egyáltalán: van-e létjogosultsága egy dízel helyett?
Vágólapra másolva!
Kívülről a C oszlopon található eDrive feliraton és a zöld rendszámon kívül csak a vese alakú hűtőrács kék lamellái mutatják, hogy ez itt a hibrid. Galériához kattintson a képre! Fotó: Polyák Attila - Origo

A BMW élen jár az autói zöldrendszámosításában, hiszen az i3 és az i8 mellett már szinte minden modelljükből kínál konnektoros hibridet is. Az 5-ös sorozat eddig kimaradt a villamosításból, de aztán megjelent az 530e iPerformance, a tavaly leleplezett G30-as kódjelű 5-ös generáció plug-in hibrid változata. Magát az új 5-öst az 530i tesztjében már kielemeztük, így ezúttal csak a nagy újdonságra, a hibrid technikára szorítkoznék.

Miért jó egy plug-in-hibrid?

A tisztán elektromos hajtású autók - bár óriási léptékben halad a fő probléma, a kis hatótávolság megoldása - továbbra is csak városon belül, esetleg elővárosi ingázáshoz jelentenek alternatívát egy hagyományos, benzinkúton is tankolható modellhez képest. Az i3 például nemrég kapott a korábbinál jóval nagyobb, 94 kilowattórás akkumulátort, de azzal is csak 300 km az elméleti hatótávja, ami a gyakorlatban inkább 200-220 kilométert jelent.

A tengelytáv közel három méter, pedig ez nem is a Kínának szánt nyújtott változat Fotó: Polyák Attila - Origo

Az 530e iPerformance viszont

az 50 km-es elektromos hatótávján felül további 600-at is megtehet,

mivel benzinmotorja is van. Az 520-i-ből ismert turbós négyhengeres a maga 184 lóerejével és 320 Nm nyomatékával egy ekkora autóhoz kissé vérszegénynek tűnhet, de a váltóházba integrált elektromos motor alapjárattól rendelkezésre álló 113 lóerejével és 250 Nm-ével együtt már bőséges erőt biztosít a hátsó kerekek hajtásához.

Úgy megy, mint az 530i

A két motor közösen 252 lóerőt és 420 Nm-t tud (mert nem lehet egyszerű összeadással számolni a rendszerteljesítményüket), ami nagyjából a normál 530i erejének felel meg. Arról nem szabad elfeledkezni, hogy

ha lemerül az akku, és fékezéssel nem töltődik, akkor azután csak a benzinmotor hajt, amitől lassabbá válik a kocsi.

Az 520i-hez képest közel negyed tonnát hízott az 530e iPerformance a hibrid technika beépítése miatt, de a tetemes súlytöbbletet a menetdinamika nem igazán sínyli meg: az üresen 1,77 tonnás limuzinnak csupán 6,2 másodperc kell hozzá, hogy indulás után már százzal repesszen, a végsebessége pedig 235 km/óra.

Dupla kipufogó a hibridhez is jár, de a zöld rendszám elárulja, hogy milyen hajtás dolgozik benne Fotó: Polyák Attila - Origo

Az alapfelszereltségbe tartozó nyolcfokozatú automata olyan finoman, rezzenéstelenül teszi a dolgát, hogy a váltásairól alig szerzünk tudomást, legyen bármilyen a vezetési stílusunk.

Teljesen más érzés egy ilyen váltó, mint a Toyoták CVT-t imitáló bolygóműves erőátvitele.

Mindig a megfelelő fokozatban van, soha nem tétovázik, nem bőgeti feleslegesen a motort – pont, ahogy megszokhattuk a hagyományos BMW-kben. Csak a kormány mögötti váltófülekről kell lemondani, a hibridhez ugyanis ez nem opció, csak az 1,7 milliós M Sportcsomag részeként.

A beltér nem sokat változott a modellváltással, de a minőségérzet rendben van Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha mégis kezünkbe akarjuk venni az irányítást, a vezetési üzemmódokból ugyanúgy három (Sport, Comfort, ECO-Pro) választható, mint a hagyományos 5-ösökben. Ilyenkor a kormányrásegítés, a gázpedál érzékenység, a váltási karakterisztika és a hajtáslánc hatékonysága változik az előre beállítottakra, illetve mi is szabadon konfigurálhatjuk ezeket. Ha arra vágyunk, akár sportosan kis rásegítésű kormányunk is lehet lusta gázpedálérzéssel.

A menetdinamikai kapcsolók az elektromos fokozatválasztó mellett vannak Fotó: Polyák Attila - Origo

Ami viszont csak az 530e modellben van, az a váltó melletti

eDrive feliratú gomb,

aminek a megnyomásával a benzin-, és a villanymotor együttműködése állítható be ízlésünk szerint. Három alternatíva létezik, AUTO eDrive, MAX eDrive és Battery Control néven – mindhárom tetszés szerint kombinálható a fent említett három vezetési üzemmóddal.

Autópályán is tud villanymotorral menni, csak keveset

Az AUTO eDrive állásban az autó a leghatékonyabban működteti a benzin- és az elektromos motort is, ő dönti el, hogy melyiket, mennyit használja. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy síri csendben utazunk akár 90 km/h-val is, és

amíg nem gyorsítunk egy erősebbet, nem kapcsol be a benzines

(kivéve, ha már lemerítettük előtte az akkumulátort). Ha beindul, azt is csak a teljesítménymérőn látjuk, mert egyébként csak egy tökéletesen hangszigetelt nappali foteljében üldögélünk zavartalanul.

A digitális műszerfal speciális hibrides grafikát kapott, a teljesítménymérő műszer a sport üzemmódban tűnik fel Fotó: Polyák Attila - Origo

A MAX eDrive mód neve beszédes, itt, amíg lehet, csak a villanymotor hajt, akár 140 km/h-s sebességgel is. Természetesen biztonsági okokból – például egy rosszul tervezett előzésnél – padlógázra ilyekor is azonnal bekapcsol a benzinmotor.

A motortérben minden olyan, mint az 520i-ben, a hibrid komponenseket nem itt kell keresni Fotó: Polyák Attila - Origo

A Battery Control mód választásával pedig egy 30 és 100 százalék közötti, előre kiválasztott szintre tölthetjük az utazás közben az akkumulátorokat. Így

a lassulássokkor összegyűjtött energiát a belvárosra tartalékolhatjuk,

ott használva ki a nulla emissziójú, motorhang nélküli közlekedés nyújtotta előnyöket. Hivatalosan 50, de valós körülmények között, klímázva inkább 30-35 kilométert lehet elektromosan megtenni, ami a legtöbb embernek elég ahhoz, hogy bemenjen a munkahelyére.

Normál háztartási konnektorból 5 óra alatt lehet feltölteni, amivel kb. 35 km tehető meg Fotó: Polyák Attila - Origo

Egy idő után már zsigerből tudjuk, mikor melyik beállításra van szükségünk. Viszont minden indítás után Comfort üzemmód és AUTO eDrive hajtáslánc-beállítás fogad minket, mintegy finoman jelezve, hogy bár jó játék lehet állítgatni őket, a számítógép úgyis jobban tudja, mi az optimális kihasználása a technikának.

Csökkent a használati érték

A 9,2 kilowattórás lítium-ion cellás akkumulátor a hátsó ülés alatt kapott helyet, a tank ezért hátrébb került, és

68-ról 46 literesre zsugorodott,

így a hatótáv meg sem közelíti a dízel 5-ösökét, ami komoly érv lehet a hibrid ellen. Összement a csomagtartó is (530 helyett 410 literes lett), de a sekély üreget legalább az ülések döntésével tovább lehet is növelni. Érdekesség, hogy 101 ezer forintért szükségpótkerék a hibridhez is rendelhető, de akkor már tényleg kisautós méretűvé zsugorodik a csomagtartó. Ezért kár, hogy kombi karosszériával nem kínálják a hibrid hajtást.

Kevésbé mély a hibrid csomagtere, a befogadóképesség 530-ról 410 literre csökkent Fotó: Polyák Attila - Origo

Ahogy a fedélzeti extrák és a beállítások száma is a végtelenbe nyúlik, úgy a töltési megoldásokból is több áll rendelkezésre. Hagyományos

háztartási konnektorból az akku 5 óra alatt tölthető fel,

ami az opcionális 3,7 kW teljesítményű falitöltő használatával 3 órára csökken. Ez a gyári falitöltő az otthonunk saját előállítású napenergiáját is használhatja a töltéshez, hogy az előre beállított időpontra teljesen feltöltött, klimatizált utastérrel várjon minket az autó. Mindehhez figyelembe veszi a rendszer az időjárás-előrejelzés szerint kalkulált hasznosítható napenergia mennyiséget is.

Közel 800 ezer forint az elektromosan állítható komfortülések felára Fotó: Polyák Attila - Origo

2018-ban érkezik a vezeték nélküli töltési lehetőség, hogy az újra és újra feltekerendő, a csomagtérben sok helyet foglaló töltőkábelre ne legyen szükség. A háztartási hálózathoz csatlakoztatott töltőlap a garázs padlójába építve, vagy akár a szabad térben elhelyezve várja a fölé guruló BMW-t, aminek a padlólemezén, az akkupakk alján van a vevőlapja. Amint fölé álltunk, 3,2 kW teljesítménnyel azonnal elkezdődik a töltés, így körülbelül 3,5 óra alatt újra eléri az 530e a maximális hatótávját.

Megéri dízel helyett?

Az 530e modell magas szintű luxust nyújt, az 530d-hez képest a kettővel kevesebb hengerét kulturáltabb járással és az alkalmankénti elektromos üzemmód némaságával kompenzálja.

Töltés nélkül is 7 liter körül tartható a fogyasztása,

de nehéz előre megbecsülni, mert nagyon függ a vezetési stílustól, és attól, hogy városban vagy lakott területen kívül használják-e az autót.

A nagyfeszültségű akkumulátor a hátsó ülés alatt van, ott, ahol normál esetben a tank lenne Fotó: Polyák Attila - Origo

Általánosságban elmondható, hogy minél többet járnak városon kívül, annál jobban megéri a hibrid helyett a dízelt választani, mert azzal állandó töltőpontkeresés nélkül is takarékosan lehet autózni, és a hatótávja eléri az ezer kilométert. Aki viszont szinte csak városban jár és ott is viszonylag keveset, emellett az otthonában megoldotta a töltés problémáját, az nagyon alacsony fenntartási költségeket érhet el a hibriddel, nem is beszélve az ingyenes parkolásról és adókedvezményről.

Sokan fogják összekeverni az 530d-vel, és nemcsak a felirat miatt, hanem azért is, ahogy megy Fotó: Polyák Attila - Origo

Az 530e iPerformance alapára 16,38 millió forint, de a tesztautó a világos belső térrel, a vezetéstámogató rendszerekkel (sávtartó asszisztens, holttérfigyelő, parkoló automatika, és társai), üvegtetővel, adaptív tempomattal és LED-es első fényszórókkal 24 millió forintba került. Bár ez soknak tűnhet, de a piacon a 18 millióról induló E350e Mercedesen kívül nem kínálnak hasonló, konnektorról tölthető hibrid limuzint mások, vagyis a BMW ajánlata akár még kedvezőnek is tekinthető.

Műszaki adatok – BMW 530e iPerformance

Motor, erőátvitel, fékek. Hengerűrtartalom: 1998 cm3. Furat/löket: 94,6/82 mm. Hengerek/szelepek száma: 4/16. Teljesítmény: 135 kW (184 LE)/5000. Nyomaték: 290 Nm/1350. Sebességváltó: nyolcfokozatú automata. Fékrendszer elöl/hátul: hűtött tárcsa/ tárcsa.
Méretek, tömegek. Hosszúság/szélesség/magasság: 4936/1868/1483 mm. Tengelytáv: 2975 mm. Tömeg: 1770 kg. Terhelhetőség: 650 kg. Csomagtartó térfogata: 410 liter. Üzemanyagtartály térfogata: 46 l.
Menetteljesítmények, fogyasztás. Gyorsulás (0-100 km/óra): 6,2 mp. Végsebesség: 235 km/óra. Átlagfogyasztás: 2,1 liter/100 km. Tesztfogyasztás: 7,4 liter/100 km.