Rémisztő dolog derült ki a jogsiszerzés előtt álló kamaszokról

Vágólapra másolva!
A Mercedes, az ORFK - Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Közlekedéstudományi Intézet Magyarországon végzett reprezentatív kutatása számos aggasztó dologra világított rá a Z generáció közlekedésbiztonsági ismereteivel kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

A több mint ötezer magyar kamasz körében végzett reprezentatív felmérés a tudatmódosító szerek vezetés közbeni használatát, a fiatalok biztonsági öv használatával kapcsolatos szokásait, valamint KRESZ-ismereteiket vizsgálta. A kutatás a 12–18 év közötti, hamarosan jogosítványt szerző kamaszok közlekedési ismereteinek felmérésére fókuszált.

Nagyon aggasztó, hogy a felmérés során megkérdezett

magyar fiatalkorúak 46,4 százaléka szerint nem veszélyes egy sör elfogyasztása után volán mögé ülni.

Ráadásul a válaszadók 20 százaléka gondolja, hogy ez a helyzet még fél deciliter tömény szeszes ital után is tulajdonképpen veszélytelen. A reprezentatív kutatás arra is rákérdezett, hogy a kamaszok ültek-e már alkoholos befolyásoltság alatt álló vezető mellett, és a kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy

a fiatal válaszadók közel negyede ült már ittas sofőr mellett,

aki az esetek felében egy idősebb családtag volt.

A felmérés övhasználatot firtató kérdéseire adott válaszok jóval biztatóbb képet festenek.

A megkérdezett fiatalok 90 százaléka rendszeresen használ biztonsági övet,

de még mindig létezik egy 10 százalékos kisebbség, akik ritkán, vagy egyáltalán nem használják az életmentés szempontjából kulcsfontosságú eszközt, amelynek hiánya a halálos kimenetelű balesetek közel felében játszik szerepet.

A megkérdezettek válaszai alapján a fiatalok szabályismerete, ha nem is tökéletes, de mindenképpen pozitív képet fest. Az elsőbbségadási kötelezettség megadásával foglalkozó kérdésekre átlagosan a válaszadók közel 60 százaléka tudta a helyes választ, a jogosítvánnyal rendelkezők körében ez az arány pedig 80-90 százalék közötti volt.