Százezrekbe kerülhet, ha időben váltott nyári gumira

baleset hó
Mátraszentimre, 2017. április 19. Tűzoltók egy elakadt teherautót mentenek a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Kockázatos az áprilisi hóban nyári gumival autózni, mert egy esetleges baleset után a biztosító jóindulatán múlhat, hogy közlekedésre alkalmasnak minősíti-e a járművet. Ha nem, akkor kibújhat a kárösszeg megtérítése alól.
Vágólapra másolva!
Tűzoltók egy elakadt teherautót mentenek a hóesésben Mátraszentimre közelében 2017. április 19-én Forrás: MTI/Komka Péter

A Napi.hu a CLB biztosítási alkuszra hivatkozva arról írt, hogy bizony sok magyar autóst felkészületlenül ért az extrém áprilisi időjárás, a behavazott utakon a kocsik jelentős része a már lecserélt nyári gumival közlekedett. Szerdán, a téliesre fordult időjárás első napján is sok baleset történt, a felmérések szerint a károk összege több tízmillió forintot is elérhet.

A hirtelen jött hó, szél és elfagyás a biztosítókat is meglepte, nem gondolták, hogy áprilisban néhány napig ismét zömében téli káresetekkel kell foglalkozni. Pedig tegnap már megindult a roham: rengeteg autós jelentkezett a biztosítójánál kártérítésért. Az extrém időjárás miatt a rendőrség még a Speedmarathon nevű egynapos traffipaxos akcióját is elhalasztotta.

– közölte Németh Péter, a CLB kommunikációs igazgatója. – A kártérítés egyik feltétele ugyanis az, hogy a jármű műszaki állapota megfelelő legyen. Márpedig a nyári gumi a havas téli utakon nem számít megfelelő műszaki állapotnak, az ilyen gumival szerelt autókkal nem kellett volna elindulni" – tette hozzá.

Németh szerint most csak

a biztosítók jóindulatán múlik, méltányolják-e az extrém körülményt,

és fizetnek-e azoknak is, akik nem az "útviszonyoknak megfelelően", vagyis a havas úton nyári gumival közlekednek. Németh szerint ezért azoknak, akik már lecserélték a téli gumikat, még néhány napig nem tanácsos autóval útra kelni, mert súlyos árat fizethetnek a meggondolatlanságért.