Veronai tragédia: légmaszkban aludt a sofőr

Vágólapra másolva!
Alvási apnoe szindrómával kezelték, légmaszkban kellett aludnia a Veronában balesetet szenvedett, középiskolásokat szállító busz vezetőjének. 
Vágólapra másolva!

A sofőrt betegsége miatt

korábban hónapokra eltiltották a vezetéstől,

a tragédia idején azonban már szak- és üzemorvosi engedéllyel, jogszerűen dolgozott – írta a Bors. A Velvet információi szerint erről a buszt bérbe adó társaság vezetője beszélt az áldozatok hozzátartozóival és az ügyvédekkel.

Csehák Hajnalka pszichológus a lapnak elmondta: az alvási apnoe szindróma következtében a betegek alvás közben elfelejtenek levegőt venni. Azért veszélyes betegség, mert kialvatlanságot, napközbeni fokozott aluszékonyságot és koncentrációzavart okozhat. Leghatásosabb kezelése a pozitív légúti nyomásterápia, a CPAP, ezt az érzékelővel összekötött maszkot használta a buszsofőr is a lap információi szerint.

Arról a sofőrről van szó, aki a tragédia estéjén a buszt vezette – ő túlélte a balesetet, jelenleg is a Honvédkórházban kezelik.

A Velvet szerint a férfi állapota lassan javul, már elkezdett alapszinten kommunikálni. A későbbiekben idegsebészeti műtét vár rá.

Rendkívül veszélyes betegség az alvási szindróma, különösen a járművezetőknél, hiszen észre sem veszik, hogy a rutin vezet helyettük, és sokszor már túl késő feleszmélni. Feltesznek az apnoéról egy kérdést a jogosítányhoz szükséges egészségi alkalmassági vizsgálaton, de ha valaki elhallgatja, további kivizsgálások nélkül is folytathatja a vezetést. A témáról itt írtunk bővebben.