Sosem volt még ennyire különleges a mi autónk

Suzuki Swift rallycross graffiti
Vágólapra másolva!
Unalmas, hogy minden utcasarkon áll egy régi Swift? Ilyen biztosan nem: versenypályán csatázik, különleges fényezését pedig a pilóta ötlete alapján egy graffitiművész álmodta meg. Le a kalappal!
Vágólapra másolva!

"Szerettünk volna valami igazán egyedit alkotni, olyat, amilyen még senki másnak nem volt. Szerintetek sikerült?" - kezdi Borbás Bálint, az ötletgazda és egyben a képeken látható Suzuki Swift tulajdonosa, amellyel idén immár harmadik szezonját fogja megkezdeni az Országos Nyílt Rallycross Bajnokság Suzuki Kupa kategóriájában.

Forrás: Kollár Attila

Az is volt a célja, hogy lebontson néhány előítéletet, és megmutassa, nem kell ahhoz újnak, drágának vagy 500 lóerősnek lennie egy autónak, hogy dögösen nézzen ki.

Kis pénzből akart nagyot alkotni

a versenyző szerint, aki tavaly a magyar bajnokság 3. helyén végzett, és idén szeretne még előrébb lépni az év végi rangsorban.

Forrás: Kollár Attila

Rendben, hogy graffiti, de miért pont Joker? Ezzel a ralikrossz pályák ma már elhagyhatatlan részét képező alternatív nyomvonalra, az úgynevezett Joker körre utalt, amit minden versenyzőnek futamonként egyszer kötelezően teljesítenie kell.

Forrás: Kollár Attila

A Suzuki kupások nem kímélik egymást a pályán (persze a sportszerűség határain belül), picit ezt is jelképezi a dizájn. Idéntől amúgy a Bánkuti MotorSport csapatában áll rajthoz a pilóta, aki versenyautója felkészítését, szervizelését is maga végzi, mentora, Fodor György segítsége és iránymutatása mellett.

Forrás: Kollár Attila

"Elsőre extrémnek hangzott az ötlet, de egyből megmozgatta a fantáziámat, úgyhogy sokat nem gondolkoztam, mielőtt belevágtam!" - veszi át a szót Nyéki Lajos, avagy művésznevén Time, a dizájn megalkotója.

amire graffitit fújtam. Az első pillanattól fogva vonzott ez a feladat, egyből megláttam benne a kihívást és a művészi lehetőséget."

Forrás: Kollár Attila

Time tudomása szerint Magyarországon ez most az egyedüli versenyautó (az összes szakágban), amit igazi graffitis dizájn borít, de a nagyvilágban sem sok ilyen szaladgál.

A képeken látható dizájn nem matricázás,

amit majdnem mindenki használ az autósportban, hanem eredeti festékkel, graffitis festékszóróval készítette a művész.

Forrás: Kollár Attila

Régebben, amikor még nem volt matricázás, egy-két nagy autógyár készíttetett néhány graffiti művésszel ilyen jellegű dizájnokat, pl. néhány BMW festése készült annak idején ezzel a módszerrel, de azok az autók ma már múzeumokban vannak, nem közúton, és főleg nem versenypályán.