Olcsóbban ehetnek az idősek, ha szögre akasztják a slusszkulcsot

idős sofőrök, öreg vezetők, idősek balesetei
Vágólapra másolva!
A rendőrség éttermi kedvezménnyel akarja rávenni a nyugdíjasokat Japánban arra, hogy hagyjanak fel a gépkocsivezetéssel, mivel egyre szaporodik a szépkorúak által elkövetett balesetek száma.
Vágólapra másolva!

A szigetország középső részén fekvő Ajcsi prefektúrában múlt héten indult rendszerben ha egy idős ember megválik jogosítványától, az egyik étteremlánc 176 egységében jogosult lesz arra, hogy olcsóbban kapja meg a japán nemzeti ételt, a rament. Azután indították útjára a kezdeményezést, hogy Abe Sinzo kormányfő hatékony lépéseket követelt a 74 év fölöttiek által okozott, gyakran fatális balesetek visszaszorítása érdekében.

Európában a sűrűbb egészségügyi alkalmassági vizsgálatok mellet nincs ösztönzés arra, hogy ne vezessenek az idősek Forrás: Phanie/BURGER/PHANIE/Burger

Japánban az elmúlt években csökkent a közúti balestek száma, ám a 75 év fölöttiek által okozott balesetek aránya 7,4 százalékról 12,8 százalékra nőtt egy évtized alatt a japán renderőség adatai szerint - adta hírül a The Guardian brit napilap honlapja. Az egyre öregedő japán társadalomban a becslések szerint 17 millió 65 fölöttinek van jogosítványa, közülük 4,8 millió 75 év fölötti. Ez az szám 2005-ben még csak 2,4 millió volt.

Számos baleset oka, hogy a gépkocsivezető a gázpedálra lép a fék helyett, felhajtáskor ellenkező irányban autózik az autópályákon. Ezek a balesetek halálos kimenetelűek is lehetnek: novemberben egy 83 éves gépkocsivezető véletlenül gázt adva elütött két gyalogost, akik meghaltak. Októberben egy 87 éves sofőr iskolába tartó diákokba hajtott bele, megölve egy hatéves fiút.

Tokió forgatagában könnyű hibázni Forrás: Gaál Csaba

A prefektúrában bevezettek más ösztönzőket is, például kedvezményes fürdőbelépőket, alacsonyabb taxi viteldíjakat, kedvezményeket a fodrásznál, patikákban. Tokióban a jogosítványról lemondók a busz- és taxiviteldíjnál jogosultak kedvezményre. Az elmúlt évben 270 ezer idős adta vissza jogosítványát, ez azonban csekély része az autóvezetők hatalmas számának. Japán 127 millió lakosának több mint egynegyede 65 évnél idősebb, ez az arány 2060-ra 40 százalékra emelkedik.