Vigyázzon, ilyen piti dolog miatt is elvehetik a forgalmit!

napel
Vágólapra másolva!
A saját autó ugyanolyan személyes használati eszköz, mint egy mobiltelefon. De nem mindegy, milyen belső és külső kiegészítőkkel dobjuk fel, a rendőr is büntethet ezek miatt.
Vágólapra másolva!

Mindenféle matricák, plüssfigurák, egyéb dísztárgyak lepnek el egyes autókat. Ha az autós nem vigyáz, egy közúti ellenőrzésnél a bírságon felül ugorhat a forgalmi, vagy a kocsi nem megy át az esedékes műszaki vizsgán - írta a D.A.S.

A vonatkozó Köhém-rendelet értelmében a jármű vezetőterének olyannak kell lennie, hogy a vezető részére minden vezetési művelet esetében biztosítsa az előre és oldalra való kilátást, továbbá visszapillantó tükrökkel a jármű mellett lévő mindkét oldali forgalmi sávra történő hátralátást. A gépkocsi vezetőüléséből nézve szemmagasságban csak ajtó- és ablakoszlop, szélvédő, osztóléc, ablaktörlő és törletlen szélvédő felület okozhat takarást.

Elméletileg büntetni lehet miatta, mert takarja a szabad kilátást

Nagyon fontos és hasznos ismerni azt a szabályt is, mely szerint a gépjármű szélvédőjén, valamint azon ablakain, amelyeken keresztül a vezetőnek az utat és környezetét látnia kell, kilátást zavaró feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot elhelyezni tilos. Nem kell a kilátást zavarónak tekinteni egyebek mellett a legfeljebb 10 cm méretű, a szélvédő alsó sarkában elhelyezett feliratot, ábrát, jelzést, tartozékot. Ha tehát Baba a fedélzeten vagy Tanulóvezető vagyok, illetve más hasonló matricát kívánunk elhelyezni, érdemes a fentieket betartani.

Tilos elhelyezni a gépjárművön kívülről látható világító, megvilágított, átvilágított, illetőleg fényvisszaverő kivitelű feliratot, ábrát vagy jelzést, kivéve, ha erre külön engedéllyel rendelkezik. A fentiekhez képest jóval szubjektívebb megítélés alá esik az a szabály, mely szerint

a jármű vezetőfülkéjében és utasterében tilos olyan díszítést alkalmazni, mely a vezetőt zavarhatja,

vagy a szabad kilátásban akadályozhatja.

Ha véresen komolyan vesszük azt az előrást, mely szerint a gépjármű szélvédőjén és ablakain menet közben nem szabad függönyt, vagy olyan más megoldást alkalmazni, amely a szélvédőn, illetőleg a jármű ablakain a kilátást, illetőleg az átlátást megakadályozza, akkor akár a gyerekülés mellé feltapasztott napfényvédő használata is jogellenesnek minősülhet. Persze csak menet közben.

Ez ugyanis zavarja a ki- és átlátást, ezért az intézkedő rendőr megbírságolhatja a vezetőt, na és persze azonnal leszedetheti velünk a napfényvédőt. A műbizonylatos (és a B-oszloptól hátrafelé sötétebb) fólia természetesen legális.