Továbbra is szárnyal a használtautó-piac

használt
Vágólapra másolva!
A magyarországi használtautó-piac évente 10-11 százalékkal bővül, az átírási adatok alapján az idén várhatóan mintegy 610 ezer autó kerül új tulajdonoshoz, ebből 140 ezer külföldről, 167 ezer pedig belföldi kereskedésből.
Vágólapra másolva!

Főleg az olcsó regadó miatt a növekedés motorja továbbra is az import, ami várhatóan 17 százalékkal lesz több, mint az előző évben. Némi lassulás tapasztalható ugyan a korábbiakhoz képest, de Frank György, a Weltauto márkaigazgatója szerint ennek nincs kifejezett piaci oka, a dinamika erős marad.

Forrás: DasWeltAuto

A szürkeimport útján érkezett autók kétharmada 10 évesnél öregebb,

az idén 85 ezer ilyen korú kocsival bővült a magyarországi járműpark. A legnépszerűbb behozott autótípus sorrendben a Volkswagen Passat, a Ford Focus, a VW Golf, a BMW 3, és az Audi A4.

A Weltauto szerint a magánúton importált autók általában az országba érkezésüktől kezdve adóelkerülők. A behozatalt intéző nepper ugyanis rejtve marad az eladási láncban, amire az ad lehetőséget, hogy

az Európai Unióban nincs kidolgozott rendszere az áfa nyomon követésének.

A tulajdonos a későbbiekben pedig jellemzően sufniműhelyekhez fordul a javíttatások során, mert a drágább márkaszerviz nem éri meg számára.

A Weltauto szeretné, ha a kormány a környezetvédelmi besorolás figyelembevételével növelné a regadót, ha a behozott autók számára is kötelező lenne az eredetvizsga, és, ha bevezetnék az egységes, európai adóigazolást a használt autókra. Frank szerint probléma, hogy a biztosítók számla nélkül is fizetnek a károk helyreállításáért a szervizeknek, akik emiatt gyakran illegális bontókból szerzik be a cserealkatrészeket.

A DasWeltauto kínálatában az új autók árába beszámított használt járművek, lízinges, illetve kölcsönzők által leadott kocsik vannak. A kereskedések állapotfelmérésen átesett autókat forgalmaznak, egyedi elbírálás alapján 1 év/30 ezer kilométer garanciával. Idén 6300 autót értékesítenek a 30 partnerüknél, amivel piacvezetők a használtautó-kereskedések között.