Ferdinand Porsche múzeumot kapott cseh szülőfalujában

Ferdinand Porsche
Vágólapra másolva!
Felújították és múzeummá alakították át a legendás német autótervező és a híres autógyár alapítójának szülőházát az észak-csehországi  Vratislavice nad Nisouban. A többmilliós költségeket a Skoda fedezte.
Vágólapra másolva!

Vratislavicében, amely ma a több mint százezer lakosú Liberec elővárosa, korábban a helyi művelődési központban már volt egy Porsche-tárlat, de azt a híres mérnök náci múltja miatt kirobbant vita nyomán bezárták.

A szülőház a felújítás után a 19. századvégi állapotára emlékeztet Forrás: Skoda

A Skoda a tárlat bezárása után megvette Porsche szülőházát, aztán felújíttatta, és múzeummá átalakíttatta. A szabadon látogatható házban három tárlatot alakítottak ki, melyekben a Porsche autógyár rendszeresen cserélni fogja a régi kocsikat.

A házon emléktábla van elhelyezve Forrás: Porsche Club

A múzeumba látogatók a bejáratnál iPadet kapnak, amellyel minden kiállított tárgyról, az autótervező életéről, beleértve a 2. világháború éveit is, és szülőfalujáról is alapos információkat kapnak.

Egy 1900-ból származó Porsche autó az új múzeum legérdekesebb kiállítási tárgya, amellyel a fiatal autótervező 1903-ban Vratislavicébe érkezett, hogy bemutassa szüleinek menyasszonyát.

Ferdinand Porsche (1875-1951) életének első 18 évét töltötte az akkor német nyelvű szülőfalujában. Néhány éve erre emlékezve alakítottak ki egy tárlatot a helyi kultúrházban, ahol három régi Porsche autó is látható volt, ami sokakat vonzott. A falu ma döntően cseh nemzetiségű lakosságát azonban a Porsche-kiállítás nagyon megosztotta, ezért az önkormányzat jobbnak látta bezárni. A helyi lakosok többségének akkori véleménye szerint Ferdinand Porschénak náci múltja van. Porsche annak idején az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja és a második világháború idején magas rangú SS-tiszt volt. A háború után egy ideig vizsgálati fogságban volt, de végül nem ítélték el háborús bűnösként.