Jövőre dönt a Tesla az európai gyára helyszínéről

Tesla Model 3
Vágólapra másolva!
A Tesla Motors kedden megvásárolta a gyártásautomatizálási rendszerekre szakosodott német Grohmann Engineering-et, amely ezután az amerikai villanyautó-gyártó kapacitásának bővítésén fog dolgozni.
Vágólapra másolva!

Elon Musk, a Tesla alapító vezérigazgatója Németországban jelentette be az ügyletet, és egy sajtótájékoztatót is tartott, amelyen ismét elmondta, hogy gyárat akarnak építeni Európában. A Gigafactory 2 helyszínéről 2017-ben dönt a vállalat.

Az amerikai Gigafactory látványterve Forrás: Tesla

Korábban azt lehetett hallani, hogy

a térségünkből Magyarország és Szlovákia esélyes lehet a gyár elnyerésére,

nem véletlen, hogy a magyar kormány már 2015 óta lobbizik Kaliforniában a Teslánál, hogy mi legyünk a befutók.

A Panasonic-kal közösen finanszírozott, idén megnyitott nevadai Gigafactory-t eredetileg csak akkumulátorok készítésére tervezte a Tesla, de nemrég bejelentették, hogy hajtásláncok is készülnek majd itt. Az európai gyár még egy lépéssel tovább megy majd, mert

komplett autókat is össze fognak szerelni benne.

Jövőre jön a Tesla népautója

Jelenleg a Model 3 gyártásának előkészítése a Tesla legfontosabb feladata. A 2017 végén sorozatgyártásba kerülő, a jelenlegi modelleknél jóval olcsóbb autótól azt várja Musk, hogy cége forgalmát a jelenlegi évi 100 ezerről pár év alatt 5-600 ezer autóra növeli, így

a Tesla végre valódi tömeggyártóvá válhat.

A most felvásárolt német gyártásautomatizálási vállalat szaktudása kulcsfontosságú szerepet játszik majd az amerikai autógyártó globális kapacitásának növelésében.

Tesla Model 3 Forrás: Tesla

„Magas technológiai színvonalú termékek tömeges gyártásához már olyan fejlett gyártástechnológiára van szükség, ami legalább akkora, vagy még nagyobb mérnöki figyelmet érdemel, mint maga a végtermék" - írja a Tesla közleménye, hozzátéve, hogy magas termelési volumeneknél pedig már magát a termelőüzemet is fejlett technológiai terméknek kell tekinteni.