Igény lenne rá, mégsem változtatnak az autópálya-matricákon

autópályadíj
Tájékoztató tábla az útdíjköteles M30-as autópályán.
Vágólapra másolva!
Továbbra sincs tervben Magyarországon, hogy az éves autópálya-matricák érvényességi idejét a vásárlás dátumához kössék. Marad a naptári éves számítás.
Vágólapra másolva!

Szlovákiában nemrég döntöttek arról, hogy az autópálya-matricákat nem naptári évre, hanem 12 hónapra lehet majd megvásárolni. Erre az adott lehetőséget, hogy az országban idén váltották fel a hagyományos matricákat az elektronikusak – írta a Napi.hu.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) ugyanakkor továbbra sem tervezi a hazai rendszer megváltoztatását. A lapnak azt írták, hogy a "másfél évtizedes szokásjogon túl a naptári éves érvényesség fenntartása mellett szól a környező országok gyakorlata is: a cseh és osztrák használati díjas rendszerek ugyanígy működnek".

Forrás: MTI/Vajda János

Aki Magyarországon mondjuk szeptemberben vásárol éves e-matricát vagy (szintén egész évre szóló) megyei matricát, annak érvényessége ugyanúgy a következő év január 31-én jár majd le, mint egy év elején megvásárolt matricáé.

Az NFM azt is felhozta a rendszer védelmében, hogy az autósok sok lehetőség közül választhatnak, az éves mellett ott van a heti, a havi és a megyei matrica. Ráadásul, ha valaki év közben dönt a fizetős szakaszok rendszeres használata mellett, akkor előre megveheti a havi jogosultságokat akár az év hátralévő időszakára is.

Noha a jelenlegi rendszerben júniustól már egyáltalán nem éri meg éves matricát venni, az autósok egy része mintha nem tudna az érvényességi csapdáról. Júniusban 1100, júliusban 570, augusztusban 240, szeptemberben pedig 96 D1 kategóriás éves matricát vettek az emberek. Októberben már leálltak a vásárlások.