Több százezer magyar autós közlekedik műszaki nélkül

műszaki vizsga gépjármű vizsgáztatás Fotó kulcsszó fotótéma férfiak munkában Tárgy műszaki eszköz műszer
Budapest, 2007. május 18. Festékvastagságot mérnek egy autó alvázszámánál a Magyar Autóklub Boldizsár utcai telephelyén. Naponta száz autót tudnak levizsgáztatni az új gépjármű műszaki vizsgáztatási renddel, amely május elején lépett életbe. A technológia ezentúl kiterjed a jármű gyári azonosító jeleinek ellenőrzésére, valamint mindezek adattartalmának a járműnyilvántartás adataival való összevetésére is. Az integrált vizsgálatra csak akkor kerül sor, ha a jármű és a személyi adatok között ellentmondás van. A mintegy 3,3 millió darabos gépjárműpark 10-20 százalékát érintheti az integrált vizsgálat, amely 12-15 perccel hosszabbítja meg a műszaki vizsga félórás átlagos idejét. MTI Fotó: Balaton József
Vágólapra másolva!
Becslések szerint 2012 óta emelkedett azoknak az autóknak száma, amelyek érvényes műszaki vizsga nélkül közlekednek a magyar utakon. Sokat kockáztat, aki ezt bevállalja.
Vágólapra másolva!

Még 2012-ben, egy autós szakmai konferencián elhangzott előadás szerint a magyar utakon mintegy

400 ezer olyan jármű parkol és – időnként – közlekedik, amelynek nincs érvényes műszaki vizsgája

– írta a Hvg.hu.

Nincsenek pontos információk arról, hogy ez a szám hogyan alakul most, Spindler Tibor, az Autószerelők Országos Egyesületének elnökének becslése szerint azonban

2-3 százalékkal növekedett.

Ilyen-olyan okokból, de sok autós egyszerűen nem műszakiztatja le újra az autóját, pedig ezzel kapcsolatban zéró tolerancia van érvényben, a bírság összege pedig sávosan emelkedik.

Műszaki vizsga kétévente esedékes, új autó esetén négy év után kell először vizsgáztatni Forrás: MTI/Balaton József

Ha a jármű műszaki érvényességi ideje több mint három hónapja lejárt, de a hat hónapot nem haladta meg, 20 ezer forintos helyszíni, vagy 40 ezer forintos pénzbírságra lehet számítani. 6–12 hónap között 25 és 50 ezer forint a tarifa, míg ha több mint egy éve járt le a műszaki, 30 vagy 60 ezer forint fizetendő.

Aki lejárt műszakival balesetet okoz, annak hiába van kötelezője, a biztosító ilyen esetekben mentesül a kifizetés alól. Vagyis minden okozott kárt az autó tulajdonosának kell állnia.