Adóemelésre készülhetnek az autósok

tankolás benzin benzinár benzinkút tankol
Man at gas pump preparing to refuel vehicle
Vágólapra másolva!
Még a júniusi adócsomagban fogadták el az árfüggő jövedéki adóemelést, amely már most októberben életbe léphet. Hat forinttal drágulhat a benzin, majdnem tizenhárommal a gázolaj.
Vágólapra másolva!

A NAV csütörtökön hozza nyilvánosságra a saját adatait, de a piaci adatok szerint a vizsgált időszakban (július 1. és szeptember 15. között) 47 dollár volt az átlagos olajár, ami azt jelenti, hogy október elsején emelkedik a benzin és a gázolaj jövedéki adója - írta a Napi.hu.

A benzin jövedéki adója öt, a gázolajé tíz forinttal emelkedik, erre jön még rá az áfa. Így a benzin literenkénti ára október elsejétől 6,35 forinttal, a dízelé pedig 12,7 forinttal emelkedhet, amennyiben a piaci hatások (olajárváltozás, dollár-forint keresztárfolyam) nem módosítanak a kútárakon.

Az elfogadott törvény szerint akkor emelkedik a negyedév első napján a jövedéki adó, ha a megelőző negyedév első 75 napja alatt a Brent típusú kőolaj napi középárfolyama 50 dollár alatt maradt.

Az adó mértékét minden negyedévben felülvizsgálják, így legközelebb a karácsony előtti napokban derül ki, hogy marad az emelt adószint, vagy visszaáll a korábbi.