Minden fillért levernek az ittasan balesetet okozó autósokon

karambol
A második ütközésnél érték utol az ittas vezetőt, barátjával együtt ezután rendőrökre támadt az ügyészség szerint
Vágólapra másolva!
Ittas sofőrök okozzák a személyi sérüléssel járó balesetek közel 10 százalékát. A részeg autósok által okozott károkat nem térítik meg a biztosítók, sőt több százezer vagy több millió forintot is követelhetnek a károkozótól.
Vágólapra másolva!

Magyarországon zéró tolerancia van érvényben, azaz a nullánál magasabb véralkoholszinttel tilos autót vezetni. Ennek ellenére a hivatalos baleseti statisztikák nem festenek túl jó képet: a részletes adatok szerint 2015-ben 16 331 közúti személyi sérüléssel járó baleset történt, ezeknek 9,7 százalékát – 1577 balesetet – okozták ittasan. A balesetet okozó ittas sofőrök 90 százaléka 0,5 ezreléket meghaladó véralkoholszinttel rendelkezett, ami már büntetőjogi kategória.

A balesetben vétkes, ittas sofőröknek hiába van cascójuk, ebben az esetben a biztosító nem köteles kártérítést fizetni. Kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás esetén pedig akár a kártérítés visszafizetését is követelheti az ittas sofőrtől. A K&H biztosítójának volt olyan esete, amelyben 1,5 millió forintot követelt vissza egy balesetet okozó ittas sofőrtől.

Elég egy sör, és a biztosító nem fizet Forrás: Police.hu

Új szabály, hogy

2016. július elsejétől az ittasság mértékétől függetlenül jogosult a biztosító visszakövetelni a károsult részére kifizetett kártérítést,

míg korábban erre csak 0,8 ezreléket meghaladó véralkoholszint esetén volt lehetőség.

A K&H Biztosító saját, idei statisztikái szerint az év első öt hónapjában – az előző év azonos időszakához képest – nőtt a személyautós balesetek száma. Az idén a K&H a kötelező felelősség-biztosítások körében átlagosan 250 ezer forintot fizetett ki egy-egy káreseményre, a cascónál pedig 256 ezer forint volt az átlagos kárösszeg.