Hatalmas káosz kezdődik, így omlik össze a Róbert Károly körút

közlekedési dugó, torlódás
Budapest, 2014. november 10. Torlódó járművek Budapesten, az Árpád fejedelem útján 2014. november 10-én, miután lezárták a budai alsó rakpart le- és felhajtóágát a Margit hídnál a budai fonódó villamoshálózat építése miatt. MTI Fotó: Marjai János
Vágólapra másolva!
Szombaton kezdődnek a Róbert Károly körút felújítási munkái, amelyek a Budapesti Közlekedési Központ szerint halaszthatatlanok. 2017 nyaráig nehéz lesz közlekedni a környéken.
Vágólapra másolva!

A felújítás során 2017 nyarára az Árpád híd és a Vágány utca közötti szakasz új aszfaltréteget kap, illetve ahol szükséges, ott teljes pályaszerkezet-cserét végeznek. Szeptember 17-től még csak az Árpád híd és a Váci út, majd 19-től már a Vágány utca és az Árpád híd közötti szakaszon is irányonként csak két-két forgalmi sáv lesz járható a Róbert Károly körúton.

Hétvégén az Andrássy út is elesik

Az Európai Mobilitási Hét keretében családi hétvégét rendeznek az Andrássy úton, ezért lezárják: szeptember 16-án, pénteken 18:00-tól még csak a Dózsa György út és a Bajza utca között, majd éjféltől 19-én (hétfőn) hajnali 4:30-ig már teljes hosszában, egészen a Bajcsy-Zsilinszky útig. Az Andrássy utat ebben az időszakban csak az Oktogonnál és a Bajza utcánál lehet keresztezni, a többi Andrássy út felé vezető keresztutca zsákutca lesz.

Szeptember 16-án és 17-én mindkét nap 16:00 és 22:00 óra között lezárják a Nagymező utcát is a Mozsár utca és az Andrássy út között, a Pesti Broadway Fesztivál miatt. A Nemzeti Vágta miatt a Hősök terén és a Dózsa György úton lesznek rendszeres forgalomkorlátozások a hétvégén.

A felújítás ideje alatt a Lehel utcáról nem lehet majd a Róbert Károly körútra kanyarodni. Az M3-as autópálya ugyanakkor végig elérhető lesz a Hungária-körgyűrűről.

A Róbert Károly körút a térség legfontosabb és legnagyobb kapacitású útvonala, kifejezetten ajánlható terelőút nem áll rendelkezésre, ezért a BKK kéri, hogy aki teheti, a saját járműve helyett válassza a közösségi közlekedést.

A közúti útpálya halaszthatatlan felújításán kívül kerékpárutat is építenek, felújítják a járdákat, a gyalogátkelőhelyeket akadálymentesítik, megújul a közvilágítás, a biztonságos közlekedés érdekében kamerarendszert telepítenek. A Róbert Károly körút felújítása 2017 nyarára fejeződik be.

Részletes forgalmi rend

A Róbert Károly körút felújítása két szakaszon – az Árpád híd és a Váci út között, illetve a Váci út és a Vágány utca között –, egymástól eltérő, de összehangolt ütemezés szerint zajlik majd. Az Árpád híd és a Váci út közötti szakaszon szeptember 17-től életbe lépő ideiglenes forgalmi rend szerint a Róbert Károly körút a kivitelezés teljes ideje alatt, azaz jövő nyárig irányonként két forgalmi sávon lesz járható. A Duna felé vezető, északi oldalon a külső forgalmi sávot és a mellette futó járdát zárják le, azaz csak az ellenkező oldali, déli járdán lehet majd gyalogosan közlekedni.

Az északi járdán vezetett kerékpárút ideiglenesen megszűnik, a Népfürdő utcai felhajtó és a Váci út közötti kieső bicikliút-szakaszt a Váci út felé a Népfürdő utcai felhajtó–Dagály utca–Váci út 132–138. mögötti út–Karikás Frigyes utca nyomvonalon, míg az Árpád híd felé a Karikás Frigyes utca–Dagály utca–Népfürdő utcai felhajtó útvonalon lehet elkerülni.

A Róbert Károly körút ugyanezen szakaszán a Váci út felé vezető oldalon a belső forgalmi sávot zárják le a Népfürdő utcai felhajtótól a Váci útig. A Váci úti csomópont osztályozójában a két jelenleg balra kanyarodó sáv forgalmát korlátozzák, ezért a csomópontban új osztályozót alakítanak ki, amelyben egy sávról balra, észak felé lehet kanyarodni, két sávon egyenesen lehet továbbhaladni; a jelenleg jobbra kanyarodó sáv megmarad.

A Váci út és a Vágány utca közötti szakaszon szeptember 17-én csak egy rövidebb munkaterületet alakítanak ki: a Duna felé vezető oldalon a Csata utca és a Pap Károly utca között a belső két forgalmi sávot zárják le. A munkaterület mellett itt is két forgalmi sávon lehet majd haladni. A Róbert Károly körúti munkaterület hossza szeptember 19-től (hétfőtől) növekszik meg: ettől a naptól a Vágány utca és a Váci út között is lezárják a két-két belső forgalmi sávot. (A Lehel utca és a Csata utca között csak egy-egy sáv forgalmát korlátozzák.) Két forgalmi sáv áll majd az autósok rendelkezésére.

A Róbert Károly körút Lehel utcai csomópontjában a körút forgalmi kapacitásának fenntartása érdekében a Lehel utca mindkét ágán lezárják a balra kanyarodó sávokat. Azaz szeptember 19-től a Lehel utcáról egyik irányból sem lehet majd balra rákanyarodni a Róbert Károly körútra. A Váci út és a Vágány utca közötti szakasz déli, M3-as autópálya felé vezető oldalán ugyanakkor nem vezetnek be közúti korlátozást.