Talán megvan, mi okozta az önvezető Tesla halálos balesetét

tesla nagyi
Vágólapra másolva!
Folyamatosan vizsgálják, mi okozhatta egy önvezető módba kapcsolt Tesla Model S halálos balesetét. Van egy új, kicsit ijesztő elmélet. 
Vágólapra másolva!

Korábban azt feltételezték, hogy a fényes égbolt miatt a szenzorok nem ismerték fel az autó útvonalát keresztező teherautó fehér pótkocsiját, ezért a rendszer nem is hozta működésbe a fékeket.

Egy frissen felmerült újabb feltételezés szerint rendszerhiba is okozhatta a tragikus balesetet. Ezek szerint az automata vészfékező rendszer radarja valójában érzékelhette a teherautó pótkocsiját, a rendszer mégis úgy dönthetett, hogy nem aktiválja a fékeket.

Ennek oka, hogy a finomhangolás során olyan elemeket is integráltak a programozásba, amelyek gondoskodnak arról, hogy ne fékezzen állandóan, a cég megfogalmazása szerint feleslegesen az autó. A radar felismer olyan tereptárgyakat, mint amilyenek a hidak vagy mélyen az utak fölé belógó útjelző táblák, így talán a pótkocsit is – tévesen – olyan tárgyként értelmezhette, amely miatt nem szükséges a fékezés.

Egyes hírek szerint a fékproblémát külön is vizsgálják az Autopilot rendszertől. Friss pletykák arról is szólnak, hogy a Tesla munkatársai közül sokan aggodalmukat fejezték ki az Autopilot éles indulása miatt, Elon Musk vezérigazgató azonban nem látott okot a rendszer debütálásának elhalasztására.