Ennyire még soha nem pörgött a használtautó-piac

Vágólapra másolva!
2016 második negyedévében tovább erősödött a hazai használtautó-piac aktivitása. 18 százalékkal több hazai személyautót írtak át, mint tavaly ilyenkor, az elmúlt három hónapban rendre jóval 50 ezer felett alakult az adásvételek száma.
Vágólapra másolva!

A Használtautó.hu közleménye szerint a piac mindkét közvetett utánpótlási forrása töretlenül bővült az idei év első negyedében is: míg a behozott használt autók száma több mint 20 százalékkal haladta meg a tavaly ilyenkor regisztrált értéket, az új autók eladása is 32 százalékkal bővült.

Míg 2014-ben az átírások havi átlaga 41 ezer volt, tavaly ugyanez a szám már 46 ezer körül alakult. Az idei év első hat hónapjának átlaga elérte az 51 ezret. Arányaiban egyre többen vesznek külföldön használt személyautót: idén az új forgalmiknak a 19 százalékát már ilyen autókra állították ki, miközben 2014-ben ez az érték még csak 16 százalék volt.

Forrás: Használtautó.hu

A piaci átlagár jelenleg 1,8 millió forint körül alakul, ám ez életkor szerint igen jelentős szórást mutat: miközben a legfiatalabb, maximum kétéves autókért átlagosan 7,7 millió forintot kértek az eladók, addig a 3-5 éves korosztályhoz 4,4, míg a 6-8 éves személyautókhoz átlagosan 2,6 millió forintért lehetett hozzájutni. A gazdát cserélt használt autók 54 százaléka ugyanakkor legalább 12 éves, esetükben már csupán hat számjegyű az átlagárak szintje.

Forrás: Használtautó.hu

Márkák szerint továbbra is az Opel vezeti az adásvételek toplistáját, százból 14, gazdát cserélő autó ehhez a márkához tartozik. 10-10 százalékkal következik a Suzuki és a Volkswagen. A Ford részesedése 8, míg a Renault-é 7 százalék. Ez az első öt legnépszerűbb márka tette ki az idei első fél évben a teljes piaci forgalom felét.