Több kórokozó lehet az autójában, mint egy vécés felmosórongyon

bacilus
Vágólapra másolva!
A British University of Nottingham mikrobiológusai a személyautók higiéniai állapotát vizsgálták egy kutatásban. Meglepő dolgokat állapítottak meg.
Vágólapra másolva!

Az autókban gyakran több baktérium található, mint a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyokon - írták a kutatók tanulmányukban, amelyről az AAA Auto számolt be.

A vizsgálat szerint az autók belső terét gyakorlatilag ellepik az olyan baktériumok, mint a kellemetlen bélproblémákat okozó E. coli, vagy az ételmérgezéshez hasonló tüneteket okozó Bacillus cereus. A kutatók ezeken kívül staphylococcusokat és különböző fajtájú penészgombákat is találtak a gépkocsikban.

Forrás: Ford

A mikrobiológusok megállapították, hogy az autókban a különféle baktériumok átlagos előfordulása 283-700 darab négyzetcentiméterenként. Az összehasonlíthatóság kedvéért: a nyilvános mellékhelyiségekben használt felmosórongyok egy négyzetcentimétere körülbelül 500 baktériumot tartalmaz. Ez alapján az autók belső tere rendkívül súlyos veszélyt jelenthet az egészségre.

A klíma kiváló otthona a kórokozóknak, ám a baktériumok és mikrobák egy részét a sofőr és az utasok akkor juttatják be az utastérbe, amikor mosatlan kézzel, vagy koszos cipővel beülnek az autóba. A gépkocsiban történő evés-ivással ráadásul maguk is hozzájárulnak a veszélyes élőlények szaporodásához, a kiömlött ital, és az ételmorzsák ugyanis kiváló táptalajt biztosítanak a baktériumok és a különféle penészgomba-fajok számára.

Ezek következményeként bomlási folyamatok indulnak el, a szaporodó baktériumok pedig közvetlenül veszélyeztetik az utasok egészségét. Csak rendszeres takarítással lehet küzdeni ellenük.