Takarékos, de gumit is tud füstölni az új hibrid Lexus

Lexus LC
Vágólapra másolva!
A Lexus LC egyike azon ritka autóknak, amelyeket a lelkes fogadtatás hívott életre. Ez lesz az első autó, amely a Lexus új hibrid rendszerét és moduláris padlólemezét kapja meg, de a formája is azt mutatja, hogy mire számíthatunk a Toyota prémiummárkájától a következő pár évben.
Vágólapra másolva!

A Genfi Autószalonon bemutatott LC kupé története nem hétköznapi: eredetileg 2012-ben, sima tanulmányautóként, LF-FC néven mutatták be, és csak annyi volt a feladata, hogy a Lexus új formanyelvéből - amelyet a hatalmas, X-alakú hűtőmaszkok fémjeleznek - ízelítőt adjon.

Elvileg már szériaautó, de csak 2017 tavaszától lehet majd megvenni Fotó: Gulyás Péter

Arra azonban a japán gyártó sem számított, hogy ekkora lelkesedéssel fogadja majd a szakma és a vásárlóközönség is. Végül a rengeteg pozitív visszajelzés hatására

úgy döntöttek, hogy szériaautót faragnak belőle.

A fejlesztés során amennyire lehetett, hűek maradtak az eredeti formához, hiszen ez volt a lelkesedés fő oka.

Az LC-ben bemutatkozó padlólemezre épülnek majd a Lexus következő személyautói Fotó: Gulyás Péter

A Lexus már januárban, Detroitban leleplezte a végleges LC változatot, de még csak hagyományos hajtáslánccal, benzines V8-as motorral. Persze a márkát ismerve

biztosak lehettünk benne, hogy a hibridre sem kell sokat várni,

és nem is csalódtunk, mivel két hónappal később már hibridként is bemutatkozott az LC, stílszerűen kék fényezéssel (a V8-as LC 500 piros volt) és 500h típusnévvel.

Állítólag nagy kihívást jelentett a mérnököknek, hogy az alacsony motorháztető alá bezsúfolják az egényes futóművet és az óriási, 21 colos kerekeket Fotó: Gulyás Péter

Nehéz megérteni, hogy az LC-re mi szüksége volt a Lexusnak,

ugyanis alig másféle éve mutatták be az RC kupét, ami nagyon hasonló méretekkel rendelkezik. Persze az LC vadonatúj technikára épül, de elegánsabb és kecsesebb is. 6,5 centivel hosszabb, 8 centivel szélesebb és 5 centivel alacsonyabb, a tengelytávja viszont már 14 centivel nagyobb, ami a vadonatúj, modulárisan alakítható GA-L padlólemeznek köszönhető.

Egymillió hibridnél tartanak

A Lexus Genfben jelentette be, hogy márciusban fogja leszállítani az egymilliomodik hibrid autóját. A japán prémiummárka már régóta a dízelmotorok alternatívájaként kínálja a benzines-elektromos modelljeit, és nem is sikertelenül: 100 darab, Nyugat-Európában eladott Lexus közül 95 hibrid hajtású. Tavaly világszerte 652 ezer autót adtak el, ebből 150 ezer volt hibrid. Már ez is előrevetíti, hogy a kétmilliomodik hibrid eléréséhez már biztosan nem kell majd több mint 10 évet várni.

Könnyen megtehették volna, hogy a GS 450h limuzin hibrid rendszerét egy az egyben átveszik, a több mint 300 lóerős hajtáslánc elég lett volna a sportos menetteljesítmények biztosítására. Viszont a Lexusnál tudják, hogy az abban használt fokozatmentes CVT váltó inkább a kényelmes, és nem a sportos vezetési céloknak felel meg.

Főképp az erős gyorsításkor állandó fordulatszámon pörgő motor méltatlan egy valódi sportkocsihoz, ezért alaposan átdolgozták a rendszert, hogy minden korábbinál direktebb legyen a vezetési élmény.

Csak alig hosszabb az RC-nél, de a 6-os BMW ellenfelének szánják Forrás: Lexus

A 3,5 literes, Atkinson-ciklusú V6-os benzinmotor a GS-ből származik, de ezúttal

egy automata váltó is bekerült a hibrid rendszer végére,

közvetlenül a hátsó tengely elé. Megmaradt a villanymotor fokozatmentes erőátvitele, de úgy programozták, hogy hat virtuális fokozata legyen, ami a hagyományos, négyfokozatú automatával együtt összesen már 10 sebességfokozatot jelent.

A meglévő hibrid rendszert fejlesztették tovább a sportos használat igényeit figyelembe véve. Ezért került bele egy hagyományos automata váltó Forrás: Lexus

Az automata váltónak köszönhetően a Lexus szerint sokkal

lineárisabb a kapcsolat a sebesség és a fordulatszám között,

mint eddig bármelyik hibridjüknél: gyorsítás közben hasonlóan pörög fel a motor, mint egy normál autóban. A Lexus szerint a váltási idők összemérhetőek a dupla kuplungos automatákéval, de a LC váltója kisebb helyet foglal és könnyebb is. Összesen 360 lóerő lett az LC 500h rendszerteljesítménye, ami elég ahhoz, hogy a kocsi 5 másodpercnél hamarabb gyorsuljon fel 100 km/h-ra.

Igényes anyagok és alacsony üléspozíció. A tetőt felárért üveg helyett szénszálból készítik Forrás: Lexus

Az új automata váltó megjelenése ellenére az LC hibrid hajtása nem nehezebb a GS 450h rendszerénél, mert könnyebbek a villanymotorok, és nikkel-metál hidrid helyett lítium-ion akkumulátort alkalmaztak.

A Multi Stage-nek hívott hibrid rendszert sokkal erősebb belső égésű motorokhoz is hozzá lehet kapcsolni, így nincs akadálya annak sem, hogy a V6-os helyett egyszer majd a V8-as motorral kombinálják, amiből egy igazán ütős F sportváltozat kerekedhetne.

Ebben a hibridben a vezető is válthat sebességet Forrás: Lexus

„A mérnökök megígérték, hogy

száraz aszfalton, még ezeket a hatalmas, 21 colosakat is” – mondta Genfben Alain Uyttenhoven, a Lexus Europe főnöke. „Ez a hibrid rendszer már az indulás pillanatától hatalmas nyomatékkal rendelkezik, de jó a vezethetősége is.”

Hívogató a belső tér, a minőség Audi-szintű Forrás: Lexus

Szato Koju, az LC főmérnöke azt is elárulta, hogy a vezetési pozíció kialakításánál a Porsche Caymant tekintették mintának, és

arra törekedtek, hogy a vezető csípője közel legyen az LC tömegközéppontjához,

mert így lehet a legjobban érezni a kocsi mozgását. A belső formatervnél viszont már a valaha volt leggyorsabb Lexus, az LFA szupersportkocsi volt a minta.

A váltófülek magnéziumból vannak Forrás: Lexus

Aki már vezetett Toyota vagy Lexus hibridet, annak

szokatlan lesz, hogy a vezető kézzel is válthat a sebességfokozatok között.

Erre magnéziumból öntött váltófülekkel van lehetősége, amelyek természetesen a kormány mögött kaptak helyet.

Szépségben csak az LFA vetekedhet vele a Lexusok közül, de ez jóval olcsóbb lesz, mint a limitált példányszámú karbon szupersportkocsi Forrás: Lexus

Bár a Genfben kiállított LC elvileg már a szériaváltozat, valójában még több mint egy évet kell majd várni, mire az új kupé a kereskedésekbe is megérkezik.