Német-kínai luxusmárka tör a BMW terepjárók babérjaira

Borgward
The new Borgward-SUV BX7 TS is presented at the International Motor Show IAA in Frankfurt/Main, 15 September 2015. Around 1,000 exhibitors from 40 countries will present their latest products at the world's leading motor show, which will run from 17 to 27 September 2015. Photo: VALENTIN GENSCH/dpa
Vágólapra másolva!
Két sorozatgyártásra érett terepjáró, és egy kupés SUV-tanulmány, kevesebb, mint egy év leforgása alatt. Egyelőre impozánsan indul a Borgward márka feltámasztása, főleg, hogy az új típusokban már a korszerű plug-in hibrid hajtás is megjelenik. Kíváncsian várjuk a folytatást. 
Vágólapra másolva!

A Maybach 2002-es újraélesztése nem hozott átütő sikert, az egykori NDK-s sportkocsi, a Melkus visszatérése pedig katasztrofálisra sikeredett, ennek ellenére újabb német márkát porolnak le. Ez nem más, mint az egykor remek autókat készítő Borgward, amihez a cégalapító unokája kínai befektetőkkel alapított közös céget. Ennek múltjáról és jövőjéről itt olvashat bővebben.

Európai minőséget ígérnek, "megfizethető prémium" szlogennel. Az első teszteken minden kiderül Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Valentin Gensch

Míg 2014-ben egy régi Isabellával és sok hihetetlen tervvel parádézott a márka, addig a tavalyi Frankfurti Autószalonra már egy kész szabadidőautót hoztak, a BX-7-et.

Ezt nullszériában már el is kezdték gyártani Kínában,

később az ígéretek szerint Németországban is megindul a termelés. Idén március elejére pedig megérkezett a kisebbik, VW Tiguan méretű terepjáró, a BX-5 is.

A BX-5 is mutatja, hogy felismerték: hobbiterepjárót kell gyártani, ez a szegmens nő ma leginkább Forrás: Borgward

A közel 4,5 méteres, szériaközeli újdonság megkapta a jellegzetes, függőleges pálcákkal osztott hűtőrácsot, hátulról viszont kicsit a Porsche Macanra hasonlít, összességében pedig a modern formatervet szinte bármelyik másik mai gyártó palettáján el tudnánk képzelni.

A dizájnhoz hasonlóan a technika is német munka,

és az online fedélzeti szórakoztató elektronikától az átfogó vezetéssegítő rendszerekig minden innovációt felvonultat, amin más gyárak már évtizedek óta dolgoznak.

Kicsit hasonlít a Macanra, de modern és vonzó a forma Forrás: Borgward

Még meglepőbb, amit hajtásláncból kínálnak. Míg a nagyobbik BX-7-et új kétliteres turbómotorral gyártják, addig a BX-5-höz egy vadiúj 1,4-es, szintén feltöltött benzinest húztak elő a bűvészkalapból. És ezzel nincs vége: a 143 lóerős négyhengeresen kívül egy 85 kilowattos (115 lóerős) villanymotor is beszáll a hajtásba, a fékenegria-visszanyerés mellett konnektorról is tölthető lítium-ion akksikról állítólag 55 kilométert is meg tud tenni károsanyag-kibocsátás nélkül.

Tavaly egyetlen régi Isabella állt a genfi standon, idénre már három SUV-t tud felmutatni a márka Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Felix Kästle

Akárhogy nézzük, a Borgward megalkotott egy plug-in hibridet a semmiből, és dízel változatokat később sem tervez, tisztán elektromosakat viszont igen, legalább 250 kilométeres hatótávval. Ha pedig már így lendületbe jöttek,

egy érdekes, sportos tanulmányautót megalkottak,

BX6 TS (Touring Sport) néven. Alighanem ez a kupésan csapott farú, a BMW X4/X6 receptjét követő SUV sem fog raktárban porosodni, hanem utcai változatként is debütál, jó eséllyel a legalább 350 lóerős rendszerteljesítményű plug-in hibrid hajtással.

Krómozott rombuszmintás rács, kupés far, plug-in hibrid hajtás: mindent beleadtak, de ez még csak tanulmány Forrás: Origo

Először Kínában, majd a tervek szerint Dél-Amerikában indul a BX-7, majd a BX-5 forgalmazása, és a kényes európai piacra csak a finomhangolások és az esetleges gyermekbetegségek kikúrálása után, legkorábban 2017-ben érkezik meg. A befektető a korábbi cikkünkben bemutatott Qoros receptjét követve szigorúan ellenőrzött minőségben, nagynevű európai tervezőket leigazolva honosítaná meg a kínai autókat Európában, de sikeresebb lehet nála azzal, hogy a német márkanevet (és nyugati piacra az ottani gyártást) is hajlandó megfizetni.