Szoftverhiba miatt szenvedett balesetet a Google robotautója

lexus google
Vágólapra másolva!
Elismerte a Google, hogy "részben" a szoftver hibájából karambolozott az egyik tesztelés alatt álló önjáró autója.
Vágólapra másolva!

A Lexus típusú kísérleti jármű február 14-én a kaliforniai Mountain View-ban ütközött össze egy autóbusszal. A balesetben senki sem sérült meg, csak kisebb anyagi kár keletkezett.

A robotautó sávot akart váltani egy akadály kikerülése miatt, és több más autót is elengedett már, amikor sávváltás közben egy busz "beleszaladt". A robotautó mindössze 3, az autóbusz pedig 20 km/h-s sebességgel haladt, amikor az ütközés történt.

Az autóban ülő "kezelő" nem állította le a sávváltási manővert, mert abból indult ki, hogy elegendő lesz az idő a sávváltásra, vagy hogy szükség esetén a busz lefékez. "Ebben az esetben egyértelműen bizonyos felelősség terhel bennünket, mert az ütközés nem történt volna meg, ha az autónk nem lett volna mozgásban" - ismerte el közleményben a Google.

Forrás: Lexus

A baleset után változtattak a szoftveren, így az önjáró autók most már arra számítanak, hogy kisebb a valószínűsége annak, hogy a buszok és más nagy méretű járművek maguk elé engedik őket.

A Google-szoftverrel működő önjáró kísérleti autók hat év alatt már több mint kétmillió kilométert tettek meg, ez idő alatt bő egytucatnyi baleset történt velük olyankor, amikor a szoftver irányítása alatt álltak. A karambolok többségében ember vezette autók hajtottak beléjük hátulról.

Olyan baleset, amelyben a szoftver lett volna a hibás, mindeddig nem fordult elő. Az autóban ülő "ellenőr" amúgy is rögtön beavatkozik, ha úgy érzi, a szoftver túlterhelt. A vezető nélküli autók eddig sok kritikát kaptak amiatt, hogy feltartják a forgalmat. Egy alkalommal rendőrök le is intettek egy robotautót, mert túl lassan haladt.