Milliárdokra büntette a rendőrség az autósokat

traffipax
Vágólapra másolva!
Közel tizennyolcmilliárd forint pénzbírságot szabott ki tavaly a rendőrség a különféle közúti szabálysértések miatt. Ebből nyolcat az objektív felelősség elve alapján, főleg gyorshajtás miatt róttak ki.
Vágólapra másolva!

A Magyar Idők cikke szerint a rendőrség az elmúlt esztendőben összesen 93 278 esetben bírságolt, a teljes összeg egynegyede (körülbelül 4,3 milliárd forint) a helyszíni bírságokból adódik össze. Közlekedési szabálysértés miatt körülbelül 3,6 milliárd forint büntetés megfizetésére kötelezték az utazókat, az objektív felelősségen alapuló eljárásokban pedig 7,9 milliárd forintnyi bírságot állapítottak meg. A teljes összegből fennmaradó kétmilliárdot pedig a helyszíni intézkedés kapcsán közlekedési szabályszegés miatt rótta ki a rendőrség.

Forrás: Origo

Az ORFK a közúti ellenőrzések számáról nem vezet statisztikát, azonban tavaly összesen 180 519 szabálysértési feljelentést regisztrált a hatóság, ez a szám körülbelül 36 ezerrel kevesebb, mint 2014-ben.

Amennyiben valaki túllépi a sebességhatárokat, akkor a gyorshajtás mértékétől függően

harmincezertől akár háromszázezer forintig terjedő bírságra is számíthat.

Elsőbbségadás elmulasztása 20-30 ezer, tiltott behajtás 30 ezer, tilosban parkolás vagy várakozás 20 ezer forintnyi bírsággal büntethető. Az egyik legnagyobb bírság - százezer forint - azért szabható ki, ha valaki jogosulatlanul mozgáskorlátozottak számára fenntartott parkolóhelyet használ.