Változhat a bírságolás, rosszul járhatnak az autósok

traffipax, gyorshajtás, Budapest
Vágólapra másolva!
Egy több elemből álló tervezet szerint változhatnak az autós bírságolás szabályai, sőt a biztosítók és végrehajtók számára is új szabályok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

A közúti közlekedésről szóló törvény készülő módosítása kedvezőtlen az autósok számára: jelenleg az objektív felelősség keretében kiszabott bírságokat első fokon négy hónap alatt le kell zárni. Ez nem megy minden esetben, ezért

a vétkesek a jövőben öt hónapig várhatják a csekket

- írta a Napi.hu.

A jövőben kizárnák annak lehetőségét is, hogy a büntetőpontok magas száma miatt a járművezetői engedély visszavonásáról rendelkező határozat ellen fellebbezhessenek. Eddig ugyanis sokan éltek azzal a trükkel, hogy fellebbezéssel megakadályozták a jogosítvány bevonását, és mire az ügy másodfokon bíróságra került, elévültek a büntetőpontok.

Fotó: Origo

A törvénymódosító csomag megszüntetné a biztosítók – közlekedési hatóság részére teljesítendő – bejelentési kötelezettségét abban az esetben, ha a gépjármű meghatározott okok miatt közlekedésre alkalmatlan. Az alig pár éve létező szabály nem hozta meg a várt eredményt, nem lett kevesebb roncsautó az utakon, viszont jóval több papír keletkezett a biztosítóknál és a közlekedési hatóságoknál – nulla eredménnyel.

A bírósági végrehajtáskor a kialakult gyakorlat szerint a végrehajtók minden esetben kérik a foglalással egyidejűleg a gépjármű forgalomból kivonását is. Az új javaslat értelmében a jövőben erre csak a lefoglalást követő 30. nap után lehetne sort keríteni – ezzel is segítve a békés megegyezést.