Itt az új trükk a budapesti fizető parkolás kijátszására

tudatos közlekedés
Budapest, 2013. augusztus 21. Vörös Egon, a Ferencvárosi Parkolási Kft. ellenőre egy szabálytalanul parkoló autót fényképez le a büntetés kiszabása után a főváros IX. kerületében 2013. augusztus 21-én. MTI Fotó: Illyés Tibor
Vágólapra másolva!
Egyre többen parkolnak bérelt külföldi rendszámmal, jegyváltás nélkül Budapesten. Ezeket az autókat megbüntetik ugyan a parkolóőrök, de a bírságokat szinte lehetetlen behajtani.
Vágólapra másolva!

"Új trükk a külföldi rendszám bérlése" – mondta a Vezessnek Sipos László, a Magyar Parkolási Szövetség felügyelő bizottságának elnöke. Szerinte leginkább a főváros magasabb parkolási díjat szedő belső kerületeit használók trükköznek Németországban bérelt cégautóval.

Ha a fizetős övezetekben napi szinten állandóan ingyen parkolnak, Sipos szerint járművenként akár évi egymillió forintot is megspórolhatnak az ügyeskedők. Ha pedig megbírságolja őket a parkolóőr, a pótdíjat nem tudják behajtani rajtuk.

Forrás: MTI/Illyés Tibor

Jelenleg egy angol és egy német behajtó cég vadászik a trükközőkre, korlátozott sikerrel. Az Euro Parking Collection (EPC) pár éve dolgozik magyar partnereinek, Sipos szerint a neki átnyújtott bírságok 10-15 százalékát tudja beszedni. "Kétszer kiküldik a felszólítást a külföldi címre, ha egyikre sem érkezik befizetés, már nem mennek tovább. Nem fogadnak ügyvédet, és nem viszik perre. Nekik ennyi beszedett bírsággal is megéri."

Szerinte az Autobahn Inkasso még ennyi parkolós pótdíjat sem szed be, a magyar autópályákat útdíj nélkül használók bírságait viszont 50 százalékban bevasalja. "A sztrádás bírságoknál egy magyar céggel kellett megállapodniuk, míg a parkolásnál 11 budapesti társaság mellett 73 vidékivel kellene, eddig ez nem járt sikerrel" – így a magyarázat.

További részletek a Vezess cikkében.